Megújuló energiaforrások

Hulladéklerakó fölé építették a napelemfarmot

A napelem park szerelvény rendszereit betonalapokra helyezték el.

A Schletter Group szállította a szerelvény rendszereket Ausztria legnagyobb fotovoltaikus erőművéhez. A bezárt hulladéklerakó területén történő alapozás egyedi megoldásokat igényelt. „A projekt nem csak a méretei miatt tér el a szokásostól” – hangsúlyozta Stefan Reitz, a Schletter szabadtéri technikusa, aki a projektet megtervezte és felügyelte. A helyszínen felhasznált, összesen 280 tonnányi szerelvény anyag szállítását 19 teherautó végezte, írta az mnnsz.hu.

A további szempontok is kulcsfontosságú szerepet játszottak: „Fontos volt, hogy az alapozás ne sértse meg a hulladéklerakót lezáró réteget” – magyarázta Reitz. „A hagyományos cölöpalapozás szóba sem jöhetett, ezért az ügyféllel, a KPV Solar GmbH-val közösen új megoldást dolgoztunk ki.”

A hulladéklerakóban tárolt anyagokat föld alatt elhelyezett fólia zárja le. Ezért az alapozások legfeljebb 30 cm mélyen vezethetők a talajba. Annak érdekében, hogy a modulok lemezeit továbbra is a statikai követelményeknek megfelelően rögzítsék a talajhoz, a Schletter a cölöpös alapozás és a betonalapozás kombinációját használta fel: az alátámasztásokat eligazították és körülbelül 30 cm mélyre süllyesztették a talajba. Ezután betonból készült föld feletti alapozást öntöttek rá a helyszínen, hogy ezzel rögzítsék a cölöpöket.

A Schletter „FSDuo” ikercölöpös rendszerét alkalmazták, amely különösen gazdaságos a rövid telepítési időnek és a jelentős fesztávolságoknak köszönhetően. Az állítható, lejtős kialakítású fejnek köszönhetően még a meredek emelkedők is ellensúlyozhatók. Az építés első szakaszában összesen 34 600 modult szereltek fel kelet-nyugati tájolással.

Ezek körülbelül 10,96 GWh napenergiát állítanak elő, amely nagyjából 3 400 háztartás éves fogyasztásának felel meg. Mire elkészül, a rendszer további 10 400 PV modullal fog bővülni, így a projekt végére a teljes kimenő teljesítmény csaknem eléri a 15 MW szintet.

Reinhard Konrad, a Schletter Group vezető értékesítési képviselője megköszönte a Schletter csapatának e hatalmas projekt kapcsán végzett munkáját. „Minden időben és a terveknek megfelelően zajlott, kollégáink nagyszerű munkát végeztek” – foglalta össze Konrad. „Az együttműködés a KPV-vel mint ügyféllel és a NwComp Solar GmbH-val rendkívül hatékony és zökkenőmentes volt.” A NwComp Solar végezte a rendszer helyszíni telepítését. A napelem modulokat kelet-nyugati tájolással helyezték el.

Képek: Schletter Group