Megújuló energiaforrások

Megkezdte működését Kínában a világ második legnagyobb duzzasztóműve

Megkezdte működését Délnyugat-Kínában a világ második legnagyobb, jelenleg is kiépítés alatt álló duzzasztóművének első két termelőegysége hétfőn - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A Pajhotan duzzasztóművet építő China Three Gorges Corporation (CTGC) vállalat közlése szerint a jövő év júliusára lesz üzemképes a duzzasztómű összes egysége. A Jangce folyó felső szakaszát keresztező Pajhotan a délnyugat-kínai Jünnan és Szecsuan tartomány határán található. A duzzasztómű elkészültekor 16 ezer megawattos teljes beépített kapacitását tekintve a világon a második legnagyobb lesz a közép-kínai Hupej tartományban 2003 óta működő Három-szurdok-gát után, amelynek beépített kapacitása 22,5 ezer megawatt. A 289 méter magas és 16 termelőegységből álló Pajhotan építését 2017 áprilisában kezdték meg. A tervek szerint évente több mint 62,4 millió megawattórányi energiát termel majd, miután az összes egysége megkezdi a működését. A vízerőmű segítségével becslések szerint várhatóan évente 19,68 millió tonna standard szén takarítható meg, aminek révén pedig 51,6 millió tonnával csökkenhető a széndioxid-kibocsátás – írta a Hszinhua a CTGC közlésére hivatkozva.

Miközben a világ egyes országaiban a vízerőművek elsősorban környezetvédelmi és mezőgazdasági aggályok miatt kezdenek háttérbe szorulni, Kínában a duzzasztóművek építésével igyekeznek mérsékelni a szén, a kőolaj és a földgáz használatát. A világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátójának számító Kína 2030-ra tűzte ki a kibocsátás tetőzésének elérését, 2060-ra pedig azt, hogy karbonsemlegessé válik.