Megújuló energiaforrások

Elkészült hazánk legnagyobb napelemparkja

Hatalmasat lépett előre Magyarország, már ami a napelempark méreteket jelenti.

Nemrégiben ugyanis átadásra kerül hazánk legnagyobb napelemparkja, ami 4-szer akkora, mint a korábbi csúcstartó a 25 MW beépített kapacitású Kapuváron található erőmű. Kaposvár határában jön létre Magyarország eddigi legnagyobb napelemparkja, ami jóval túlszárnyalja az eddig épített napenergián alapuló erőműveket. A napelemfarm 100 MW-os beépített kapacitású, ami nem csak hazánkban, hanem a Kelet-Közép-európai régióban is egyedinek tekinthető. A napelempark által megtermelt energia mennyisége csaknem megfelel Kaposvár teljes lakosságának egész éves energiaigényének. A naperőművet a kínai állami tulajdonú vállalat, a China General Technology Group érdekeltségébe tartozó tervezőcég, a National Machinery Import and Export Corporation (CMC) végezte. A napelempark építését még 2019 júniusában kezdték meg, és 2020/2021 fordulójára készült el.

Az erőmű a kereskedelmi termelést várhatóan februártól kezdi meg. A projekthez az invertereket a a kínai Sungrow szolgáltatta, míg a napelemtáblák beszállítását az ugyancsak kínai JA Solar és a JinkoSolar biztosította 50-50 MW megosztásban.  A gigászi napelempark a megtermelt energiát 0,09 EUR/kWh (nagyjából 32 Ft/kWh) áron fogja értékesíti majd. A beruházás nagyjából 100 millió eurós befektetéssel jött létre.

NÖVEKVŐ SZÁMOK, CSÖKKENŐ KISZOLGÁLTATOTTSÁG

Az ilyen jellegű projekteknek hála Magyarországon rohamosan nő a napelemes kapacitások mértéke. Ezt igazolja, hogy míg 2019-ben 1277 MW volt a hazai napelemes rendszerek összesített teljesítménye, addig ez a szám 2020 év végére már elérte a 2000 MW-ot. Az idei évben hálózatra kapcsolódó kaposvári napelempark pedig már az év elején további 5%-os növekedést jelent az előző évihez képest. Ez pedig igen jó kiindulást jelent, hisz Magyarország Nemzeti Megújuló Akciótervének kiemelt célja, hogy 2022-re az ország áramigényének 14,65%-át megújuló forrásokból fedezhessék.

Ezzel pedig csökkenthető hazánk kiszolgáltatottsága is, mivel az ország jelenleg jelentős mértékű importra szorul elektromos energia tekintetében. A létrejött projekt ráadásul az Övezet és Út elnevezésű kezdeményezés fontos eleme a kínai–magyar együttműködések szorosabbra fonásában, amellyel mindkét ország hozzájárul az ökológiai környezet védelméhez és a zöld gazdaság fejlesztéséhez.