Megújuló energiaforrások

Sikeresen elindult a közép-európai régió villamosenergia-piacainak összekapcsolása

2022. június 8-án (június 9-ei szállítási nappal) sikeresen elindult a tágabb közép-európai (Core) régió villamosenergia-piacainak egységes másnapi időtávú, áramlásalapú kapacitásszámítás melletti piac-összekapcsolása (Flow-Based Market Coupling – FBMC).

A piac-összekacsolás hozzájárul a határkeresztező kereskedési lehetőségek bővüléséhez, a regionális árak kiegyenlítődéséhez és az ellátásbiztonság erősítéséhez – emelte ki Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynökségének (ACER) igazgatósági ülése alkalmával. Az Európai Unió energiaszabályozó hatóságai a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatallal (MEKH) együtt közösen üdvözölték, hogy a piacösszekapcsolási projekt átültetéséért felelős átvitelirendszer-üzemeltetők (TSO-k) és kijelölt villamosenergiapiac-üzemeltetők (NEMO-k) sikeresen indították el 2022. június 8-án (2022. június 9-i szállítási nappal) a tágabb közép-európai (Core) régió villamosenergia-piacainak egységes másnapi időtávú, áramlásalapú kapacitásszámítás melletti összekapcsolását (Flow-Based Market Coupling – FBMC).

A „Core régió” magában foglalja Ausztriát, Belgiumot, Horvátországot, Csehországot, Franciaországot, Németországot, Magyarországot, Luxemburgot, Hollandiát, Lengyelországot, Romániát, Szlovákiát és Szlovéniát. A piac-összekapcsolási projekt Magyarország minden uniós határmetszékén bevezeti a másnapi időtávú, áramlásalapú kapacitásszámítási módszerre épülő implicit kapacitásfelosztást.
Ságvári Pál, a MEKH nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettese az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynöksége (ACER) igazgatósági ülése alkalmával a projekttel kapcsolatban kiemelte, hogy a piac-összekapcsolás hozzájárul a másnapi időtávú határkeresztező kereskedési lehetőségek bővüléséhez, a regionális árak kiegyenlítődéséhez és az ellátásbiztonság erősítéséhez.

Ságvári Pál hangsúlyozta, hogy magyar oldalról a MAVIR Zrt. és a HUPX Zrt. mellett a MEKH, mint nemzeti szabályozó hatóság is aktívan részt vett a piacösszekapcsolás éles indulását lehetővé tevő munkában. Hozzátette, hogy a projekt indulásával még nem értünk el az európai uniós villamosenergia-piacok összekapcsolásának végéhez. A MEKH elnökhelyettese a további fontos feladtok közé sorolta az összehangolt, áramlásalapú kapacitásszámítási modell bevezetését a hosszabb időtávú és napon belüli kapacitások tekintetében, valamint az európai uniós kiegyenlítő-szabályozási energiapiacok fokozatos integrációját is.

Ságvári Pál elmondta, hogy a MEKH a hatékony piacintegrációs projektek megvalósításán túl a piacfelügyelet megerősítésében is támogatja az ACER munkáját. Bejelentette, hogy a MEKH – működése során először – nemzeti szakértő munkatársat is delegál az ACER-hez, aki az energiapiaci visszaélések felderítésében segítheti a szervezetet.