Megújuló energiaforrások

70 milliót csalt napelemes rendszerekkel, 4 évre ítélték

Nem jogerősen 4 év 6 hónap börtönre ítélték egy 70 milliós csalássorozat vádlottját; az ügynek több száz sértettje volt - tudatta a Fővárosi Törvényszék közleményben pénteken az MTI-vel.

Azt írták: a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság csütörtökön kihirdetett elsőfokú ítélete szerint a vádlott 2014 és 2017 között Magyarország területén – jogtalan haszonszerzési célból – internetes hirdetéssel úgynevezett “fűtés- és áramdíj nullázó termékcsomag”, “rezsicsökkentő”, “energiaoptimalizáló”, továbbá “környezetbarát házi energiatermelő” rendszer bérletét ajánlotta fel a megtévesztett sértetteknek. A vádlott azt állította, hogy a cégei által forgalmazott rendszer több energiát termel, mint amennyit a fogyasztó elhasznál, az így megtermelt többletenergiát egy magyar áramszolgáltatónak értékesítik, az ebből befolyt összeg 10 százalékát pedig megkapja az érintett fogyasztó. A megrendelőknek úgynevezett regisztrációs/csatlakozási díjat, azaz rendszerenként 350 ezer – 690 ezer forint közötti összeget kellett megfizetniük. Az ígért környezetbarát házi energiatermelő rendszer tényleges kiépítése végül csak három, bemutatóként szereplő háznál történt meg, a rendszer telepítése ugyanis már a szerződések megkötésekor sem állt szándékában a vádlottnak.

A férfi tényleges célja az volt, hogy a sértettek tévedésbe ejtésével, a regisztrációs/csatlakozási díjként megfizetett összegeket megszerezze. Egy másik vádpont szerint a vádlott 2013 novemberében belépett tulajdonosként egy, a Thaiföldi Királyságban bejegyzett, búvároktatással foglakozó vállalkozásba, majd valótlanul azt állította, hogy olcsón tud szerezni repülőjegyeket a Bécs-Dubaj-Phuket útvonalra, ám célja csak a jelentkezők által repülőjegyre befizetett összegek megszerzése volt. A férfit 91 rendbeli kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás és 46 rendbeli nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás továbbá, jogtalan elsajátítás és közokirat-hamisítás miatt ítélte 4 év 6 hónap börtönre a kerületi bíróság.
Az elsőfokú ítéletet az ügyészség tudomásul vette, a vádlott és védője azonban felmentésért, illetve enyhébb büntetésért fellebbezett, így az nem jogerős.