Megújuló energiaforrások

Az Európai Bizottság a megújuló energiával és az örökségvédelemmel kapcsolatos polgári kezdeményezéseket vesz nyilvántartásba

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy nyilvántartásba vesz két európai polgári kezdeményezést, egyet a megújuló energiával, egyet pedig a vidéki örökség védelmével kapcsolatban - közölte a brüsszeli testület szerdán.

A megújuló energiával kapcsolatos kezdeményezés szervezői arra kérik az Európai Bizottságot, hogy terjesszen elő olyan javaslatot uniós jogszabály elfogadására, amely előírná, hogy minden európai lakóház – kizárólag a települési önkormányzatok által igénybe vett uniós források finanszírozásával – legyen felszerelve 1 kW-os napelemes rendszerrel és 0,6 kW-os szélturbinával. Véleményük szerint a háztartások zöld energiával történő ellátásához szükséges infrastruktúra kiépítése elengedhetetlen az ökológiai lábnyom csökkentése céljából. Az EU vidéki örökségének, élelmezés-biztonságának és élelmiszer-ellátásának védelmében benyújtott polgári kezdeményezés szervezői pedig megújított uniós kötelezettségvállalást sürgetnek a regionális örökség védelme, a vidék fenntartható növekedése és életszínvonal-növelése mellett. A szervezők felkérik az Európai Bizottságot, hogy támogassa a vidéki közösségek foglalkoztatási gyakorlatait és tevékenységeit, például a hagyományos kézműves iparágakat. Mivel ezek az európai polgári kezdeményezések megfelelnek a formai követelményeknek, a brüsszeli testület úgy ítélte meg, hogy jogilag elfogadhatók. A javaslatok tartalmát az uniós bizottság ebben a szakaszban még nem vizsgálta. Az európai polgári kezdeményezés nem eshet a bizottság azon hatáskörén kívül, hogy uniós jogi aktusra irányuló javaslatot nyújtson be, nem lehet nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű, és nem lehet ellentétes az Európai Unió értékeivel.