Öko-drive

Vizsgálat indult a Porsche ellen a benzinmotorok manipulációjának gyanúja miatt

Vizsgálatot indított a német szövetségi közúti közlekedési hatóság (KBA) a Porsche autógyártó társaság ellen benzinüzemű motorok manipulációjának gyanúja miatt - írták a német lapok.

A vizsgálatot benzinmotorokkal összefüggő lehetséges szabálytalanságok miatt folytatják. Az érintett gyártmányokat 2017 előtt fejlesztették, az európai piacon értékesítették, az aktuális kínálatban nem szerepelnek. A szabálytalanságok gyanúját a gyártó jelentette a KBA-nál és az amerikai hatóságoknál. A belső vizsgálatokat még 2016-ban kezdték, az anyavállalat Volkswagen csoport (VW) névadó márkájánál kirobbant dízelbotrány nyomán. A gyanú szerint előfordulhat, hogy szabálytalanul, a gyártási engedélyben rögzített jellemzőktől eltérően működnek bizonyos Porsche-modellekben motorok, motorvezérlő szoftverek, illetve a kipufogógázt elvezető és tisztító berendezések. A sportkocsikat és luxus városi terepjárókat gyártó Porsche közölte, hogy mindenben együttműködik a hatóságokkal, célja a tények teljes körű feltárása.

A VW dízelbotrányával kapcsolatban egyszer már elmarasztalták a Porschét. A károsanyag-kibocsátási előírásoknak nem megfelelő gyártmányok forgalmazása miatt 535 millió euró (174 milliárd forint) bírság megfizetésére kötelezték 2019-ben. Az érintett gyártmányokat az ugyancsak a VW-hez tartozó Audi által fejlesztett V6, illetve V8 típusú dízelmotorral szerelték. Benzinüzemű motorokkal összefüggésben eddig nem tártak fel szabálytalanságot a Porschénél vagy a VW-csoport más tagjainál. A VW botránya 2015 szeptemberében kezdődött, amikor az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) megvádolta a csoportot, hogy olyan szoftvert telepített több százezer dízelüzemű járműbe, amely érzékeli a mérés körülményeit. Az autó így a teszteken a valóságos nitrogén-oxid-kibocsátás töredékét produkálja, vagyis csal a vizsgán. A VW elismerte a csalást. Az ügy világszerte a VW mintegy 11 millió gépjárművét érinti, ezek közül 8,5 milliót az EU-ban adtak el.

A VW a legnagyobb európai gépjárműgyártó társaság. A névadó Volkswagen, a Porsche és az Audi mellett a csoporthoz tartozik a Bentley, a Bugatti, a Ducati, a Lamborghini, a Man, a Scania, a Seat, a Skoda és a Volkswagen haszonjárművek márka.