Öko-drive

Egyre inkább megéri elektromos autót venni

Kanadában folytattak kutatást, de az eredmények más országok esetében is értékesek lehetnek.

Egy új, Kanadában elvégzett vizsgálat alapján egy elektromos autóval rengeteget spórolhat az ember – számol be a CTV News. Ez különösen igaz az ország mostani üzemanyagárai mellett. Bár a tanulmány Kanadára vonatkozóan készült, a világ más területein is hasonló lehet a helyzet. A Simon Fraser Egyetemhez tartozó Clean Energy Canada kutatócsoport hat népszerű elektromos modellt vetett össze benzines járművekkel. Az összehasonlító költségeket nyolc évre határozták meg olyan tulajdonosok esetében, akik éve 20 ezer kilométert vezetnek, és 1,35 kanadai dolláros (nagyjából 375,51 forintos) literáron vásárolják az üzemanyagot. Mark Zacharias, a csapat tagja kiemelte az elektromos autók olcsóbbnak bizonyultak. Jelenleg Kanadában a benzin már nagyjából két dollárba kerül, Zacharias szerint ez azt jelenti, hogy nyolc év alatt egy elektromosautó-tulajdonos akár 24 ezer dollárt (több mint 6,6 millió forintot) is megtakaríthat. Fontos hozzátenni, hogy modelltől függően komoly eltérések jelentkezhetnek. Amennyiben valaki 20 ezer kilométernél többet vezet egy évben, és az üzemanyag ára pedig tovább nő, a spórolás még nagyobb lehet.

Kanadában a globális felmelegedés elleni küzdelem mellett az elmúlt időszak árai is sokakat sarkallnak az elektromos járművek vásárlására. Sok autótulajdonos a vezetési szokásait is megváltoztatta a drága üzemanyag miatt. Országonként nagyon eltérő lehet, hogy mennyire éri meg az elektromos járművek használata. A spórolás mértékét látványosan befolyásolhatják az elérhető modellek, azok költségei, a helyi üzemanyagárak, az úthálózat vagy éppen a töltési infrastruktúra.

Hazánkban például az országos infrastruktúra még messze nem tökéletes, de a fejlődés folyamatos, és egyre egyszerűbb az e-autók használata. Az üzemanyag ráadásul idehaza az árstop ellenére is igen drága, annak jövőbeli eltörlése esetén pedig egy hagyományos jármű fenntartási költsége még magasabb lesz. Mielőtt valaki egy elektromos autó beszerzésére adná a fejét, mindenképp érdemes tájékozódnia, és figyelembe vennie, hogy mennyit és merre utazna. Hosszabb távon azonban valószínűleg az ilyen zöld modellek jelentik majd környezeti és gazdasági szempontból legjobb megoldást.