Öko-drive

Tovább nőtt az elektromos autók népszerűsége egy felmérése szerint

Tovább nőtt az elektromos autók népszerűsége Magyarországon: a magyarok 54 százaléka már elektromos vagy hibrid autót vásárolna legszívesebben, háromszor annyian érdeklődnek az alternatív hajtás iránt, mint négy évvel ezelőtt - közölte a Robert Bosch Kft. az MTI-vel.

A cég megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet készített reprezentatív felmérést, amelyből kiderül: tisztán elektromos személygépkocsit a válaszadók 27 százaléka venne, hibrid és plug-in-hibrid autót ugyanennyien, benzinest 26 százalék. A legkevésbé a dízel népszerű 9 százalékkal, a csökkenés mértéke 50 százalékos 2018-hoz képest – írták. A megkérdezettek a közlekedés legfontosabb szempontjának sorrendben a kiszámíthatóságot, a kényelmet, az alacsony fenntartási költséget és a környezetvédelmet tekintik. Utóbbi a legfontosabb érv az elektromos hajtás mellett, 72 százalék hivatkozott erre, megelőzve az olcsóbb fenntartást és a halk működést – jelezték a közleményben. Megjegyezték ugyanakkor, hogy az alternatív hajtású autók aránya Magyarországon még mindig csak 5 százalék, és ebben a gázüzeműek is benne vannak. A benzinesek aránya 19 százalékponttal csökkent, jelenleg 63 százalék, de majdnem ugyanennyivel, 15 százalékponttal nőtt a dízel aránya, elérve a 32 százalékot.

A Bosch ezek alapján úgy véli, hogy a hagyományos motorok nem vesztik még el a jelentőségüket, de az elektromos közlekedés térnyerése nyilvánvaló, így hamarosan meghatározó szerepe lehet – olvasható a közleményben. A Bosch megbízásából készült felmérés ezer felnőtt telefonos megkérdezésével készült. A mintavétel nem, életkor, iskolai végzettség, lakóhely szerint reprezentatív.