Öko-drive

Új kerékpáros útvonalak épülnek Kőbányán

Jelentős közlekedési fejlesztések kezdődtek a főváros X. kerületében: kiépülnek Kőbánya kerékpárút-hálózatának hiányzó szakaszai - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán az MTI-vel.

Azt írták, hogy az építési munkák elkezdődtek és előreláthatólag idén nyáron be is fejeződnek. A projekt a kőbányai Kolozsvári utca-Korponai utca-Vaspálya utca-Gyömrői út-Sibrik Miklós út-Mádi utca által határolt területet fedi le. Hozzátették: a kőbányai kerékpárút-hálózat hiányzó szakaszainak megépítésével gyors és biztonságos kapcsolatok jönnek létre a kerületen belül. A jelentősebb közlekedési csomópontok, mint a Szent László tér és a zöldövezetek – például az Óhegy park – rövidebb idő alatt lesznek elérhetők. A fejlesztés részeként több egyirányú utcán kétirányú kerékpáros-közlekedésre lesz mód, és bővül a forgalomcsillapított övezetek száma.

A beruházás során a BKK kerékpársávokat alakít ki a Gitár utcában és a Kőér utcában a Gyömrői út és a Sörgyár utca közötti szakaszon; kerékpáros vasúti átjárót létesít a Kőér utca-Gyömrői út csomópontban; kerékpársávot alakít ki a Harmat utcában; kerékpárutat alakít ki a Kőrösi Csoma Sándor út két oldalán a Halom utca és a Harmat utca közötti szakaszon; a kerékpározás támogatását segítő forgalomtechnikát készít a Korponai utca-Kolozsvári utca-Kőrösi Csoma Sándor út által határolt területen és az Óhegy park környezetében.

A fejlesztés részeként forgalomcsillapított övezeteket alakítanak ki; egyirányú utcákat nyitnak meg a kétirányú kerékpáros-forgalomnak, valamint automata kerékpárosforgalom-számláló berendezéseket telepítenek a Gyömrői úti vasúti átjáróban és a Kőrösi Csoma Sándor úton. A kőbányai beruházás egy nagyobb fejlesztési program része. A XV. kerületben, Kispesten és Pesterzsébeten már tart a kivitelezés. Az Európai Unió támogatásával a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programban 8,22 milliárd forint jut arra, hogy kerékpárosbaráttá alakítsák a fővárosi úthálózat bizonyos részeit. A BKK a X. kerületben ebből 1,088 milliárd forint támogatást használhat fel – ismertették a közleményben.