Öko-drive

Itt a 130 kilométer per órára képes elektromos bicikli

Hamarosan komoly versenysorozatot kaphatnak az elektromos kerékpárok.

Május 6-án a monacói ePrixnél átfogó teszt alá vetettek egy új elektromos kerékpárt a Formula-E nagydíj szünetében – számol be az Archysport. A kísérlet egy későbbi, lehetséges versenysorozatot készített elő, a világon egyedülálló e-bicikli több mint 91 kilométer per órás sebességcsúcsot ért el a jellegzetes, kanyargós városi pályán.

Az Electro Tourt az egykori kazah kerékpáros, Andrej Kasecskin alapította, aki korábban részt vett a világ legrangosabb országúti kerékpárversenyén, a franciaországi Tour de France-on, illetve a harmadik legrangosabb versenyen, a spanyolországi a Vueltán. Az egyedülálló elektromos biciklivel megtartott sebességi tesztet a Formula-1 elektromos „kistestvére”, a Formula-E szervezte meg a monacói nagydíj világhírű pályáján. Egy versenyző három kört tett meg: egy első bemelegítő kört, egy gyorskört, valamint egy tiszteletkört. A gyorskört mintegy 3,38 perc alatt teljesítette, összehasonlításképp: egy Formula-E-ben szereplő autónak átlagosan 1,31 percre van szüksége egy teljes kör megtételéhez.

Andrej Kasecskinnek tízévnyi kutatásra és fejlesztésre volt szüksége, hogy elkészítse a páratlan, kifejezetten versenyekre szánt elektromos kerékpárt. A modell karbonból készült, ezért mindössze 11 kilogrammos, tehát rendkívül könnyű. Az 500 wattos teljesítményű bicikli egyenes vonalon 130 kilométer per órás végsebesség elérésére képes.

A szervezők célja az, hogy egy új szakágat hozzanak létre az elektromos sportok családjában. Az Electro Tour a tervek szerint 2024-ben indulhat el, a sorozat egyes állomásai a Grand Prix-pályák lennének. A verseny profi és amatőr kerékpárosok bajnoksága lenne, a 12 csapat négy-négy versenyzővel léphetne be. Az e-biciklik egyébként egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert, eladásokban már meg is előzik a hagyományosakat. Éppen ezért nem meglepő, hogy a technológia a versenyzés világát is eléri. A második legrangosabb kerékpárbajnokságának, az olaszországi Giro d’Italiának évek óta van elektromos kategóriája – igaz, ez népszerűségében egyelőre meg sem közelíti a hagyományos versenyt.