Öko-drive

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség és a NiT Hungary

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség (MHtSZ) és a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) a hidrogénközlekedés ösztönzése érdekében - közölték az együttműködő szervezetek csütörtökön az MTI-vel.

A közúti fuvarozás környezetterhelésének csökkentésére és a fuvarozók költségeinek tervezhetőségére a hidrogénközlekedés a leghatékonyabb megoldás – indokolták az együttműködést. A két szervezet összehangolja a tevékenységét, hogy az új technológia minél gyorsabban és egyszerűbben teret nyerhessen, a megállapodás első elemeként pedig kérdőívben keresik meg a a fuvarozókat és a haszongépjárművek üzemeltetőit. A konzultációnak fontos szerepe lesz abban, hogy a vállalkozók nyitottságához, fejlesztési terveikhez, igényeikhez igazodhasson a hidrogénkúthálózat kialakítása, valamint az autó- és tehergépjármű-támogatás – írták. A közlemény szerint az együttműködők a tudásmegosztás, a kölcsönös szakértői támogatás mellett is elkötelezték magukat, emellett közös hidrogénközlekedési konferenciák, tanfolyamok és képzések szervezését, tudományos, ismeretterjesztő és népszerűsítő kiadványok elkészítését is vállalták.    

A NiT Hungary elnöke, Füle László hangsúlyozta, hogy fuvarozók fontosnak tartják a fenntarthatóságot, és az új technológiák iránt nyitottak lesznek, ha megfelelő ösztönzőkkel párosulnak az alternatív technológiák. Az MHtSz elnöke, Lepsényi István szerint a hidrogénalapú mobilitás akkor valósulhat meg, ha az érdekelt felek közös akarattal, összehangoltan és együttműködve alkalmazzák a technológiai és műszaki megoldásokat – olvasható a közleményben.