Öko-drive

Hibrid járművet tesztel a Volánbusz

A német Daimler Buses GmbH buszgyártó tavaly bemutatott Mercedes-Benz Intouro K hibrid-dízel meghajtású autóbuszát teszteli Budapest és Jászberény között a héten, csütörtökig a Volánbusz - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint alig egy év leforgása alatt ez a negyedik jármű, amelyet a Volánbusz tesztelésre megkapott: múlt év októberében egy Credobus Econell 12 Next futott a főváros agglomerációjában, májusban Békéscsabán egy Mercedes-Benz eCitaro NMC3-mal ismerkedhettek meg a helyiek, Székesfehérváron pedig ugyancsak egy elektromos busz, az IVECO E-WAY GX 337 mutatkozott be júliusban. A Volánbusz 2020 óta több mint húsz új típust tesztelt, köztük gázüzeműeket és elektromos meghajtásúakat egyaránt, Magyarországon tavaly először egy hidrogénmeghajtású busz is részt vett a közösségi közlekedésben teszt keretében – írták.

Az Omnibus Hungária Kft. közreműködésével most tesztelhető helyközi-elővárosi forgalomba szánt hibrid modell (a Citaro C2-ből már ismert) 48 V-os, úgynevezett lágyhibridrendszerével alacsonyabb fogyasztást és így gazdaságosabb üzemeltetést eredményez. A gyártó az autóbusz előnyei közül kiemeli, hogy a jármű kedvező hosszúsága és 18,34 méteres fordulási sugara egyaránt alkalmassá teszi a szűkebb városi utcákban és a kanyargós – akár hegyvidéki – utakon való közlekedésre is. A fékezési energia elektromos árammá való alakításának köszönhetően az autóbusz üzemeltetése üzemanyag-takarékos és költséghatékony.