Öko-drive

BKK: ötven új autóbusszal újul meg a budapesti járműpark 2025-től

Ötven új csuklós autóbuszból álló flotta érkezik jövőre a fővárosba, az új járművek üzemeltetésére kiírt tender nyertesével, az ArrivaBus Kft.-vel csütörtökön írták alá a megrendelésről szóló tízéves szerződést - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A közlemény szerint a modern, klimatizált, alacsony padlós és környezetbarát buszok 2025 második felétől ütemezetten állnak forgalomba annak köszönhetően, hogy a BKK a lejáró operátori szerződés pótlásául közbeszerzési eljárást folytatott le közforgalmú autóbuszjáratok üzemeltetésére. Az új járművek üzemeltetésére tavaly kiírt tenderben az ArrivaBus Kft. adta a legkedvezőbb ajánlatot. Az ArrivaBus Kft. a Mercedes legmodernebb alacsony padlós Citaro G típusú autóbuszaival biztosítja a szolgáltatást, aminek köszönhetően javul a fővárosi közösségi közlekedés színvonala – írták.

A járművek megfelelnek a környezetvédelmi követelményeknek, akadálymentes kialakításukkal biztosítják az idősebb utasok, illetve a mozgáskorlátozottak, vagy a babakocsival közlekedők igényeit, továbbá olyan tulajdonságokkal és felszereltséggel rendelkeznek – tágas férőhely, légkondicionálás, fedélzeti kamerák, korszerű utastájékoztató rendszer, nagy méretű monitorok – amelyek növelik az utasok komfortérzetét és biztonságát – közölte a BKK.

 A lejáró operátori szerződés szerint üzemeltetett buszokat folyamatosan felváltó új járművek Dél-Budán, Dél-Pesten és a Rákóczi út-Thököly út-Újpalota útvonalon közlekednek majd. Kitértek arra is, hogy hamarosan további ötven csuklós, valamint ötven szóló dízelautóbusz üzemeltetéséről is megállapodás születhet. A fővárosi önkormányzat és a BKK elkötelezett a fenntartható működtetés, “a mindenkit megillető tisztább levegő és egy élhető Budapest megteremtése mellett”, ezért a fennmaradó kilencven busszal végzett szolgáltatás teljesítését teljesen elektromos meghajtású – ötven szóló, húsz csuklós és húsz midi – autóbuszokkal várja el. Az erre vonatkozó közbeszerzési eljárások még folyamatban vannak – olvasható a közleményben.