Technika

Hetvenmillió forintos fejlesztéssel épül a jövő hálózata a BME Ipar 4.0 Technológiai Központban

Autonóm villamossági hálózatot, úgynevezett micro-grid rendszert építenek ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Ipar 4.0 Technológiai Központjában a Schneider Electric műszaki támogatásával; a szereplők közötti együttműködési megállapodás értelmében tovább erősítik az intézmény és a vállalat közötti kapcsolatot az oktatás területén - közölte a Schneider Electric az MTI-vel.

A több mint 70 millió forint értékű micro-grid rendszert Magyarországon elsőként építik ki az egyetemen. A Schneider Electric legújabb energiamenedzsment technológiáira épülő rendszere megoldást jelent a megnövekedett igények kielégítésére, a hálózati stabilitás biztosítására, valamint a megújuló energiaforrások hatékony felhasználására. A rendszerhez a vállalat biztosítja a szükséges hardvereket és szoftvereket, a berendezések tervezését, szerelését, beüzemelését és karbantartását. Közölték, hogy ebbe az innovatív micro-grid rendszerbe integrálják az Ipar 4.0 Technológiai Központnak helyet adó épületen kialakított napelemes rendszert, és ehhez elhelyeznek egy nagy kapacitású akkumulátoros tárolórendszert is a létesítmény mellett. A micro-grid elektromos közlekedésben nyújtott szerepének demonstrálására az épület előtt két elektromosautó-töltőt is beüzemelnek. Az új hálózathoz a Schneider Electric többek között szenzorokkal ellátott elosztószekrényt, különböző vezérlőket, valamint energiamenedzsment, illetve elektromosautó-töltő vezérlő szoftvereket biztosít.

Charaf Hassan, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja a közleményben elmondta: a megállapodás eredményeként létrejövő micro-grid rendszer kiváló lehetőséget teremt annak bemutatására, hogyan lehet optimalizálni az energiafelhasználást, mekkora megtakarítást lehet elérni a fejlett megoldások alkalmazásával. A napelemes rendszer integrálásával, kiegészítve az akkumulátoros tárolóval pedig azt is be tudják mutatni, hogyan tudja biztosítani egy vállalat a folyamatos áramellátást egy esetleges áramkimaradás esetén. A hálózat kialakításához szükséges terveket már elkészítették és a berendezések jelentős része is már a központban van. Reményeik szerint idén ősszel működhet már a rendszer.

Közölték: a Schneider Electric vállalja, hogy az intézménnyel közösen előadásokat szervez, amelyhez a cég szakembereket biztosít. Emellett a vállalat férőhelyet biztosít az egyetemi hallgatóknak szervezett szakmai rendezvényein, illetve tematikus labor- és diplomamunkák keretén belül lehetőséget kínál az egyetem diákjai számára, hogy a szakemberei által vezetett projektekben, illetve a labormunkák nyomán megrendezett szemináriumokon vehessenek részt. Ezen felül a társaság az együttműködés részeként a gyakornoki programjának keretein belül a BME hallgatóinak szakmai gyakorlati lehetőséget is kínál.