Megújuló energiaforrások

A napenergia jelenti a megújuló energia fejlesztések legfontosabb hajtóerejét Lengyelországban

Lengyelországban a napenergia jelenti a megújuló energia fejlesztések legfontosabb hajtóerejét, és egy új jelentés szerint jó úton járnak a 25 GW-os napelem kapacitás 2025-ig történő eléréséhez.

A szabályozások változásai és az elektromos áram árának emelkedése „látványos sikert” hozott az ország fotovoltaikus ágazatának 2021-ben. Lengyelország szolár kapacitásai májusban meghaladták a 10 GW-ot, és év végére várhatóan elérik a 12 GW szintet, áll a Megújuló Energia Intézet (Institute for Renewable Energy, IEO) által közzétett új jelentésben. Az ország jó úton jár ahhoz, hogy 2025-re elérje a 20 GW naperőmű kapacitást, 2030-ra pedig az összesített 28,5 GW napelem kapacitást, állapította meg a „Fotovoltaikus piac Lengyelországban 2022” című jelentés. A szabályozások változásai és az elektromos áram árának emelkedése „látványos sikert” hozott az ország fotovoltaikus ágazatának 2021-ben, jegyezte meg az IEO. 2021 végén a telepített napelem kapacitások 7,6 GW-ot tettek ki, ezen belül az új, hozzáadott kapacitások 3,7 GW-ot, írta az mnnsz.hu.

Az ország erőteljes fotovoltaikus bővülését kiemelő szerzők a jelentés tizedik évfordulós kiadásában az utolsó tíz évet a „lengyel fotovoltaikus ágazat arany évtizedeként” írták le. A korábbi évekhez hasonlóan a saját megtermelt energiát fogyasztók (prosumer-ek) jelentős mértékben vállaltak részt ebből, részesedésük csaknem elérte a 80%-t. Lengyelország árveréses rendszere és mérhető hatásokat eredményezett – már egy gigawattnyi napelem erőmű táplál energiát a hálózatba. Az Európai Unióban a telepített napelem kapacitások 2021 végére elérték a 158 GW-ot, ami 21,4 GW növekedést jelent. Lengyelország valószínűleg a második helyet fogja megszerezni Németország mögött a telepített kapacitások növekedését illetően.

„Lengyelországban a napenergia jelenti a megújuló energia fejlesztések legfontosabb hajtóerejét” – fogalmazott Ireneusz Zyska miniszter, a lengyel kormány teljhatalmú meghatalmazottja a megújuló energiaforrások területén. „Ez annak a szándékos és körültekintő kormányzati politikának az eredménye, amelynek célja az energiabiztonság elérése és az energiaellátás stabilizálása a végfogyasztók felé.”
A telepített lengyel megújuló energia kapacitásokon belül a napelemekből telepítették a legtöbb kapacitást – tette hozzá Zyska – idézve a jelentés megállapításait. „Ez olyan eredmény, amelyre az egész ágazat büszke lehet, egyben kihívás is, amely kikövezi a további sikerek felé vezető utat. A piaci feltételeken alapuló szektor további fejlődéséhez létfontosságú a megfelelő jogi és gazdasági környezet megteremtése.

Lengyelországon további együttműködés szükséges a kormányzati szervek és az iparág érintettjei között, hogy folytatódhasson az ország modern, nulla kibocsátású technológiákon alapuló energia átállása” – vélte Zyska. Ennek érdekében az ország decemberben elfogadott ágazati megállapodása a fotovoltaikus ágazat értékláncának kiépítését célozza, és fokozottan hangsúlyossá teszi a helyi tartalmak arányának lengyel részről történő maximalizálását. A jelentés foglalkozik az elektromos hálózatoknál fennálló elégtelen beruházásokkal, a napelem modulok nyersanyagainál – többek között az alumíniumnál és a szilíciumnál – fellépő áremelkedésekkel kapcsolatos kihívásokkal, valamint az ellátási láncot érintő zavarokkal, amelyek szűkítik a modulok és inverterek elérhetőségét és áremeléseket generálnak.

„Most először fordult elő, hogy az elkészült telepítések árai is növekedtek egyik évről a másikra, átlagosan körülbelül 5 százalékkal, ami globális trendnek tekinthető, azonban az árveréses projekteknél a szerződésben rögzített energiaárak nem emelkedtek, ami a lengyel piac globális piactól eltérő sajátossága” – állítja az IEO. „A 2021-es helyzet sok évi munka eredménye a teljes ágazat részéről, de különösen a napelemek utóbbi négy évben bekövetkezett felfutása, amikor a napelemek befektetési sikertörténetté és európai léptékű gazdasági eszközzé váltak” – foglalta össze Grzegorz Wiśniewski, az IEO elnöke. „Ha a napelem kapacitások 2018-as bővülését nézzük, Lengyelország 27 európai ország közül a nyolcadik helyen végzett, 2018-ban az ötödik helyet szerezte meg, 2021-ben pedig a másodikat, tekintélyes, 3,7 GW-os kapacitásbővítéssel.”

Wiśniewski azonban még hozzátette, hogy a további siker az infrastruktúra és a helyi szintű akadályok elmozdításának hatékonyságán, valamint a beszállítói láncok megszakadásának hazai befektetések révén történő megakadályozásán fog múlni a berendezéseket előállító ágazat és a technológiai innováció területén.