Technika

Tetőablak választás – ne csak az üvegre figyeljünk!

Nyílászáró csere estén továbbra is gyakran hallani, – legyen az ajtó, ablak, vagy tetőtéri ablak – hogy a minőséget az üvegrétegek száma, ami leginkább meghatározza. Ezzel szemben az igazság az, hogy különösen egy ablak esetén, amely több alkotóelemből áll, minden ilyen elem minősége fontos szerepet játszik a teljes szerkezet megítélését illetően. Nézzünk egy példát a Roto előre szerelt tetőablakai esetében is.

Az, hogy milyen fokú lesz egy épület hőszigeteltsége nem egy-egy különálló elem, hanem a teljes szerkezet-összesség minőségének függvénye. Ezért is jó szem előtt tartani, hogy amikor ablakot választunk, ne a nyílászáró egyetlen tulajdonságát, az üvegezést, ezen belül az üvegrétegek számát vizsgáljuk, mert az félrevezető lehet. Fontos látnunk, hogy az ún. Uw-érték nem az egyetlen irányadó szám, amit ilyekor keresnünk kell, egy ilyen szerkezet minőségét meghatározó tényezők összetettebbek.

 

Mit takar az Uw-érték és mennyit számít egy tetőablak esetén? Mit is nézzük?

Az Uw-érték az üvegfelület egyik legfontosabb tulajdonságára mutat, ami pedig a hőáteresztési képesség. Ez a mértékegység a hőszigetelési paraméterek megértését segíti. Minél alacsonyabb az Uw-érték, annál hatékonyabb a hőszigetelés. Főként ablakok, mint pl. a Roto tetőablakai esetében is, ez a szám azonban a csomagolás kibontásának pillanatában a teljes előre szerelt termékre, azaz a teljes, a csomagolásból kikerülő ablakra vonatozik – tokostól-mindenestül. És ami sokak véleménye szerint a Roto tetőablakok esetén megnyugtató: már a dobozból kivéve is érezhetően masszív szerkezettel állunk szemben.

 

Rossz illeszkedés, rejtett veszélyek

Az általános vélekedéssel szemben a hidegebb hónapokban a meleg nem feltétlenül a tetőablak, mint elem alkalmazása miatt szökik ki. A tapasztalatok egyértelműen azt mutatják, hogy nem a nyílászáróknál van a hiba, sokkal inkább a pontatlan beépítésből adódik a baj.

Ugyanakkor azt is kiemelten fontos felmérni, hogy milyen minőségű tetőbe kívánjuk az ablakot beépíteni, ugyanis, ha a tetőszerkezet hőszigetelő képessége az idő folyamán elveszett vagy alacsony szintre csökkent, könnyen pénzkidobássá válhat a nyílászzárók cseréje. Rossz szigetelés esetén páralecsapódások képződhetnek, mely az épület penészedéséhez vezethet – például a keletkezett hőhíd ennek veszélyére ad lehetőséget. Sőt maga a tény, hogy sokan csak az ablak üvegének minőségét nézik, és nem törődnek a szerkezet többi részével, komoly alapvető gondot okozhat. Nevezetesen ha az üveg hőszigetelő képessége jobb, mint a tokszerkezeté, ezáltal maga az ablak válik ún. hőhíddá. Ez máris melegágya a párásodásnak, penészesedésnek. 

Összefoglalva röviden: lehet, hogy egy megfelelő tokban a 2-rétegű üveg kiváló megoldás, de persze a biztonság javára tévedni se baj, csak ne legyen belőle hőhíd egy rosszul szigetelt tetőbe építve. Tehát ne feledjük: egészében kell vizsgálni a tetőt és az abba illesztett elemeket, így a tetőablakot is.

 

Tetőablakok átgondoltan

A Roto tetőablakai esetében a korábban említett kifejezetten jó értékek természetesen a nyílászáró teljes egészére vonatkoznak, viszont érdemes tudni, hogy nem csak a gyártási minőség az, ami számít. A cég kiemelt figyelmet fordít a szakszerű kivitelezés, beépítés támogatására is, ami az ablakok hosszútávon történő kifogástalan működésének sarokköve. Saját gyártású vasalatokkal és gyári hőszigeteléssel szerelt tokokkal dolgoznak, a gyorsabb beépítés érdekében azok magas szinten előkészítettek. A termékkínálatból pedig számtalan választási lehetőségünk van, legyen az akár egy Standard 2 réteges, 3-rétegű Comfort vagy Premium üvegezésű ablak, melyek kiemelt hangszigeteléssel és biztonsági, azaz edzett üveggel is kérhetők. 

Mindemellett az energiahatékonyság fokozására több kiegészítő opció is elérhető, ezért érdemes körülnéznünk a saját gyártású reluxák, fényzáró vagy akár áteresztő rolók, illetve a külső hő- és egyéb időjárási hatások tompítására alkalmas redőnyök között.

 

Böngéssze át a teljes Roto termékkínálatot: Roto termékek és kiegészítők