Technika

Szlovéniában az energia drágulásának kompenzálására támogatási csomagokat dolgoztak ki

Az energia drágulásának ellensúlyozását szolgáló támogatási csomagokról döntött csütörtökön a szlovén kormány - közölte a szlovén közszolgálati televízió.

Az egyik csomag 40 millió euró értékben a vállalkozásokat segíti, míg a másik 41 millió euró értékben a veszélyeztett csoportoknak nyújt támogatást. Matjaz Han gazdasági miniszter a vállalkozásokat érintő csomagról elmondta: 20 millió euró idén, 20 millió euró 2023 márciusáig áll rendelkezésre. A kedvezményezettenként félmillió, illetve legfeljebb 2 millió euró összegű támogatás abban az esetben igényelhető, ha az energiaárak legalább kétszer magasabbak lesznek a tavalyi átlagnál, és a vállalatok energiaköltségeik legfeljebb 30 százalékát fedezhetik belőle – hangsúlyozta. Hozzátette: a nagy energiafogyasztású vállalkozások csak abban az esetben lesznek jogosultak a támogatásokra, ha veszteségesen működnek, ekkor költségeik 70 százalékát állják. Azok a főként kis- és középvállalkozások, amelyekre vonatkoznak a szabályozott villamos energia és földgáz árak, nem jogosultak a programra.

A szlovén kormány még júliusban maximálta a kis- és középvállalkozók, valamint a lakosság számára a gáz és villany árát, valamint 22 százalékról 9,5 százalékra csökkentette a villamosenergia áfáját. A rendelet szeptember 1-jén lép érvénybe, egy éves időtartamra. Luka Mesec munkaügyi miniszter a veszélyeztett csoportok támogatására szánt csomaggal kapcsolatban kiemelte: 63 ezer veszélyeztett és 7400 fogyatékossággal élő személyt érint, akik 200 eurós egyszeri támogatásban részesülnek. Amennyiben egy háztartásban több hátrányos helyzetű személy van, az összeg annak megfelelően csökken. Például ha egy háztartásban két munkanélküli személy él, a támogatás összege 313 euróra csökken fejenként – magyarázta. Az egyszeri segélyt ugyanúgy folyósítják, mint a többi szociális támogatást. A háztartások bármire felhasználhatják a támogatást – fogalmazott a tárcavezető.

 

 

 

mti