Technika

Energia-túlfogyasztás gyanúja esetén szomszédjuk feljelentésére buzdít egy hamis reklámkampány Svájcban

A svájci rendőrség nyomozást indított egy olyan reklámkampány ügyében, amely arra buzdítja a lakosokat, hogy energia-túlfogyasztás gyanúja esetén jelentsék fel szomszédaikat - jelentette az AP hírügynökség csütörtökön.

“Szomszédja 19 Celsius-foknál melegebbre fűti lakását? Jelentse nekünk!” – áll a plakáton egy telefonszám felett, amely vélhetően a svájci szövetségi energiahivatalhoz tartozik. Mi több, a plakát bal fölső sarkában a Svájci Államszövetség megtéveszthetetlen címere kelti a hitelesség – hamis – látszatát. A megtévesztő kampány, amelyet többféle nyilvános helyen, például buszmegállókban is hirdetnek, 200 svájci frankot (85 ezer forint) ígér azoknak, akik veszik a bátorságot, és névtelenül feljelentik szomszédjaikat a hatóságoknál. Emiatt internetes oldalán az energiahivatal figyelmezteti a fogyasztókat, hogy ne dőljenek be a hamis kampánynak. A szövetségi rendőrség csütörtökön közölte, hogy a svájci címer visszaélésszerű használatáról és egyéb szabálysértésekről kaptak bejelentést. Az ügyben még folyik a nyomozás. Az SRF közszolgálati televízió jelentette, hogy a kampány plakátja a Telegram üzenetküldő szolgáltatás több orosz csatornáján is megjelent, és ezeket átvette a fehérorosz BelTa hírügynökség is, az RT orosz televíziós csatorna pedig hamis riportot készített és adott le a túlfogyasztó szomszédjukat feljelentgető svájciakról.

A svájci kormány augusztus végén energiatakarékossági kampányt indított, amelyben arra sarkallja a lakosokat, hogy a várható energiaválságra tekintettel igyekezzenek minél kevesebb gázt és áramot fogyasztani. Ennek módja a kampány szerint lehet a fűtés letekerése, a használaton kívüli elektromos berendezések kikapcsolása, vagy akár a lábasok lefedése főzés közben.

 

 

mti