Megújuló energiaforrások

Palkovics László: legyen elérhető energia, és legyen megfizethető

Az Európai Unió energiahatékonyságról és a megújuló energiákról szóló jogszabálycsomagjainak célja, hogy legyen elérhető energia, az legyen megfizethető, és képes legyen biztosítani Európa energiafüggetlenségét - jelentette ki a technológiai és ipari miniszter Luxembourgban hétfőn.

Palkovics László a tagországi energiaügyekért felelős miniszterek tanácskozásának szünetében magyar újságíróknak nyilatkozva elmondta: a két uniós jogszabálycsomag megvalósítása az Oroszországtól való energiafüggetlenség mellett az energiaelérhetőség megteremtését is jelenti. Egyik sem olcsó és nem valósítható meg rövid távon, azonban Európa energiaellátásának kérdése az orosz-ukrán háború óta más megvilágítást kapott – mondta. Palkovics László szerint a nagyratörő klímavédelmi csomagok céljainak megvalósítása mellett kérdéssé vált az is, hogy van-e olyan energia, amely elérhető Európában. Az energiaárak soha nem látott magasságban vannak, bármilyen jellegű probléma komoly kérdéséket vet fel az ellátásbiztonságot illetően – figyelmeztetett. A miniszter kiemelte, hogy a leggyorsabban hatással bíró megoldások között az energiahatékonyság növelése szerepel. Magyarország azért fogadta el azt a célt, hogy az energiafogyasztás visszaszorítására vonatkozó korábbi célértékeket emelni fogja, mert “az el nem fogyasztott energia a legjobb energia” – mondta.

A megújuló energiaforrásokról szólva hangsúlyozta, hogy az ilyen energiák helyi felhasználása a környezet zöldítése és a megfizethetőség mellett hozzájárul az energiafüggetlenség megteremtéséhez is.
Palkovics László kitért arra is, hogy az energiahatékonyság nem csak keresletcsökkentést jelent. Magyarországon összekapcsolódik az energiahatékonyságra vonatkozó kötelezettségi rendszer célkitűzéseinek megvalósítása és a rezsicsökkentés fenntartása – szögezte le a miniszter.