moha

A szemünk láttára bomlanak le ezek az élőlények

Már szinte napi rendszerességgel érkeznek hírek a klímaváltozás lesújtó hatásairól. A legfrissebb dolog, amiről a tudósok beszámoltak szinte horror filmbe illő, ugyanis a klímaváltozás következtében a szemünk láttára bomlanak le élő élőlények.

400 éves moha újjászületése

A BBC News beszámolója szerint 400 éves növények „jöttek vissza a halálból”. A kanadai sarkvidéken felfedezett ősi mohák csírái azután indultak újból növekedésnek, hogy a gleccserek folyamatosan, évi 3-4 méterrel visszahúzódtak.

Jégkorszakokat okoztak az első növények

Az Exeteri és Owfordi Egyetem által megjelentett tanulmány azt firtatja, hogy hogyan okozták az első szárazföldön megjelenő növények jégkorszakok sorozatát. Igen, a nagyjából 444 millió évvel ezelőtt véget ért ordovíciumban jelentkező jégkorszakokat a növények okozták, mégpedig a légkör szén-dioxid-tartalmának drámai csökkentésével.

Street art nagynyomású vízsugárral

A mohagraffiti lényege, hogy a csupasz felület egy részét mohával borítjuk el, az általunk kívánt formában. De ha a falat már eleve moha lepi, ez az eljárás nem igazán alkalmazható, viszont nem kell csüggedni, az emberi kreativitás nem ismer határokat. Csak egy nagynyomású mosó kell, és a mohás fal is az alternatív festővásznunkká változhat.

Fürdőszobaszőnyeg mohából

Ha eddig azt gondoltuk, hogy csak a szobanövények tudják egy kicsit zöldebbé tenni a lakást, akkor tévedtünk. Itt van például ez a fürdőszobaszőnyeg, amely a moha érintésével ajándékoz meg minden zuhanyzás előtt és után.

Mohát a városba!

A norvég PUSHAK Architects egy mohás installációt tervezett a Londoni Építészeti Fesztiválra (London Festival of Architecture). A „Moss your City” projekt célja a kortárs építészet, a norvég tájak és a zöld alapanyagok ötvözése volt, mindezt a londoni forgatagba beillesztve.