Környezetvédelem

Napelemek: megoldották az energiatárolás problémáját!

Otthoni energiatárolóról rántotta le a leplet az Anker Solix.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az Anker Solix bejelentette az Anker Solix X1 otthoni energiatároló rendszer kereskedelmi bevezetését Észak-Amerikában – számol be a PV Magazine. Az ilyen típusú akkumulátorok rendkívüli módon megkönnyíthetik az otthon megtermelt energia, például a napelemek által előállított áram felhasználását, hiszen nagyfokú rugalmasságot tesznek lehetővé. Eric Villines, a cég globális kommunikációs vezetője a tavaly őszi RE+ rendezvényen arról beszélt, hogy az villamos energia árának emelkedésével, illetve az áramkimaradásokat okozó időjárási események növekedésével sok amerikai háztartás arra jutott, hogy le akar csatlakozni a hálózatról. Az X1-et éppen erre tervezték. A moduláris felépítésű X1 testre szabható: hat akkumulátorcsomaggal moduláris elrendezésben akár 30 kilowattóra, párhuzamosan pedig 180 kilowattóra is elérhető. A kimeneti teljesítmény egyetlen akkumulátorral 3, hattal pedig 36 kilowattóra. Az energiatárolók lítiumvas-foszfát akkumulátorok, amelyek a vállalat szerint akár 3000 töltési cikluson keresztül is működőképesek maradnak. Minden egyes modul energiaoptimalizálóval rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy az akkumulátorcsomagok egymástól függetlenül töltsenek, illetve kisüljenek, így küszöbölve ki a kapacitásveszteséget. A gyártó szerint ez akár 5 százalékkal is növelheti az elérhető energiát.

A termék rendelkezik viharvédelmi üzemmóddal is, amely automatikusan észleli az áramkimaradásokra, és fel is készül azokra. A rendszer kevesebb mint 20 másodperc alatt átkapcsol hálózatmentes üzemmódba, a tároló mesterséges intelligencia segítségével váltogat az üzemmódok között. Az X1 InfiniPower funkcióval is bír, amely az Anker szerint folyamatos áramellátást tesz lehetővé a névleges teljesítmény 1,1-szeresével. A készülék -20-tól 55 Celsius-fokig képes kül- és beltéren egyaránt működni. A rendszerhez app is tartozik, a termék kijelzőjét pedig úgy tervezték, hogy könnyen használható legyen.

A teljes csomag súlya 74 kilogrammtól 335 kilogrammig terjed, mérete 800-szor 917-szer 180 centiméter, és földre vagy falra egyaránt felszerelhető. Az X1-re 10 év vagy 16,5 megawattóra teljesítményre vonatkozó garancia érhető el.