Környezetvédelem

Ultimátumot kapott Románia az EU-tól

Az Európai Unió megelégelte, hogy Románia energiatermelésének jelentős részét szénerőművek adják.

Mindezért a támogatási rendszert átfordítva, az elavult áramtermelő rendszer fenntartása helyett, a szénalapú energiatermelés felszámolásával az alternatív megoldásokat támogatja.

SZÉNERŐMŰ BEZÁRÁS ROMÁNIÁBAN

Románia 2. legnagyobb elektromos áramot termelő vállalata az Oltenia Energetikai Komplexum gyökeres átalakulásra kényszerül. Az Európai Unió ugyanis kikötötte, hogy 2026-ra fel kell számolni a szénalapú áramtermelést, és helyette földgáz és napenergia felhasználásával kell tovább folytatni a tevékenységet. A CE Oltenia elkészítette átalakítási tervét, amely a szén felhasználásának teljes kivezetését és a gázüzemű és napelemes rendszerekre történő átállást tartalmazza. A tervezett fejlesztések igen hosszan el fognak húzódni, de jelentős része még 2026-ig végrehajtásra kerül. A célok elérése érdekében az elkövetkezendő években 7 milliárd lejt (511 milliárd Ft-ot) fordítanának majd a beruházásokra.

A román energetikai cég fokozatosan áll majd át a tisztább energia előállításra leépítve szénerőművét és bányáit. A tervek végrehajtásával az vállalthoz köthető energiatermelésből származó szén-dioxid-kibocsátás 38%-kal fog csökkeni. Az átalakításra azért is szükség van, mert az Oltenia Energetikai Komplexum az elmúlt években folyamatos, több százmillió lejnyi veszteséget szenvedett el. A bukaresti kormány csak idén 1,2 milliárd lejjel segítette az Oltenia Energetikai Komplexum működését.

TERET NYERNEK A NAPELEMPARKOK

Ahogy most Romániában úgy egész Európában is évek óta egyre nyilvánvalóbban csökken a szén szerepe az energetikában. Ennek fő oka, hogy a szénerőművek már elavult technológiát képviselnek, korszerűsítésük már nem kifizetődő, illetve a klímapolitikai kötelezettségvállalások is sürgetik az országokat. Ezek a tényezők pedig egyre kevésbé teszik versenyképessé a szénerőműveket a megújuló energiát alkalmazó technológiákkal szemben.

Oltenia Energetikai Komplexumnak a leépítésre kerülő szénhasznosítást 2026-ig 2000 MW-nyi új áramtermelői kapacitással kellene pótolnia (ez körülbelül a paksi atomerőmű jelenlegi termelőkapacitásával egyezik meg). A 2 GW-os energiatermelő kapacitás a következőképpen oszlana meg: 700 MW-os összteljesítménnyel létesülne 8 db új napelemes erőműpark, 10 MW-ra bővítenék a Turceni városi mikrovízerőművet, és 1,3 GW-os gázerőműves potenciált telepítenének Turcenibe és Isalnitába. A cég az utóbbi évek létszámleépítései ellenére is 13 000 embert foglalkoztat, akiknek fontos szerep jut majd a technológiai átállást követően, sőt vélhetően növelni is tudja majd állományát.