Környezetvédelem

ITM: országos szinten folytatódik a Tisztítsuk meg az országot! projekt

Véget ért a Tisztítsuk meg az országot! júliusban kezdődött kísérleti szakasza, csütörtöktől országos szinten folytatódik a program - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.

Boros Anita közölte, hogy véget ér a Hulladékradar nevű mobilalkalmazás tesztidőszaka is, csütörtöktől már a végleges üzemmódban fogadja az illegális hulladékokról szóló bejelentéseket. Az államtitkár számít az emberek segítségére, hiszen az applikáció már eddig is több mint 3 ezer jelzést fogadott. A tapasztalatok alapján a szemét legnagyobb része építési és kommunális hulladék. Az illegális lerakások főképp utak, vasútvonalak, folyópartok mentén találhatók, míg a településeken a külterületek, félreeső helyek a legszennyezettebbek. Boros Anita elmondta, hogy az ország hulladékmentesítése több szakaszra oszlik majd. Az összegyűjtés csak az első lépés, hiszen az újraszennyezés megakadályozásával fenn is kell tartani a szemétmentességet, a használható hulladékot pedig vissza kell vezetni a gazdasági körforgásba.

Az ITM javaslata – tette hozzá – települési gyűjtőpontokon biztosítaná a szemétlerakás lehetőségét, és kiterjed a hulladékudvarok fejlesztésére is. A projektet a sajtótájékoztatón Csepel polgármestere méltatta abból az alkalomból, hogy a kísérleti projekt záró napján a városrész három pontjáról összesen több mint 300 köbméter hulladékot szállítottak el. A munka költsége meghaladta a 4,3 millió forintot, de Borbély Lénárd közölte, hogy az önkormányzat ennél sokkal többet, évi több mint 150 millió forintot fordít a hulladékok elszállítására és elhelyezésére. Az összeget a csepeli polgárok adójából kell előteremteni, vagyis a szemetelők ekkora kárt okoznak a helyieknek – tette hozzá.

A polgármester elmondta, hogy állandó gondot jelent számukra a hulladékmentesítés, mivel a szemét új helyen jelenik meg, ha valahol sikerül megakadályozni a lerakást. Véleménye szerint a helyzetet súlyosbította, hogy a fővárosi önkormányzat az idén nem szervezte meg a szokásos lomtalanítást. Borbély Lénárd úgy véli, hogy a Tisztítsuk meg az országot! projektet hosszú távra, a megelőzés lehetőségeivel együtt kell tervezni, de a legnagyobb eredménynek azt tekintené, ha a szemléletváltás vezetne tisztább környezethez.