Megújuló energiaforrások

Napenergiát árul a szomszédainak a belga iskola

A projekt segíteni fog egy nagyszabású jogi keret megalkotásában, amivel az európai irányelveket az energiaközösségekre alkalmazhatják majd.

Korábban a Brugel, Brüsszel és környéke energiaszabályozója, piaci és árazási mentességeket adott egy iskolaépületen létrejövő kollektív sajátfogyasztási projekt kifejlesztésének támogatására egy ganshoreni közösségben. A kétéves kísérleti projekt egy, az iskolára felszerelt 34.7kW-os napelemes rendszeren és egy közeli lakástulajdonos tetőjére szerelt szerkezeten keresztül valósul meg.

„A gyakorlatban az iskola magánszemélyként eladja a megtermelt napenergia fölösleglét a közeli lakóknak” tudtuk meg az Apere-től, a belga megújuló energia egyesülettől. Az energiatermelők fizetési fedezetet kapnak a megosztott elektromos áramért, míg a fogyasztók a piaci ár alatt jutnak energiához, illetve fizetnek a hálózat felhasználásáért a használat módjától függően – tette hozzá az egyesület. A Brugel korábban elmondta, hogy a projekt a hálózati rendszerek új mérő és számlázó elveit is tesztelni fogja. Ugyanakkor a közösség ilyen projektek iránti érdeklődését is felmérik.

A Brugel által adományozott mentesség az iskolai kerület 15 lakosának és a ganshoreni önkormányzatnak lehetővé tette, hogy létrehozzák „Belgium első megújuló energia közösségét,” ahogy azt az európai irányelvekben meghatározták. Ezek a fogyasztót helyezik a tiszta energiára való átállás középpontjába, és támogatják a tagállamok jogi kereteit.

Céljuk, hogy támogassák a megújuló energia felhasználását, ugyanakkor a lakosokat, kis- és középvállalkozásokat, önkormányzatokat összekötve a megújuló energiaközösségek által úgy, hogy hosszútávon támogassák a zöld energia termelését, tárolását. Igazgatójuk, Benjamin Wilkin az árampiac evolúciójának fontos lépcsőjeként határozta meg a projektet. „Az erről a gyakorlatról kapott visszajelzés – ami egyelőre még kísérlet – segít majd a hatóságoknak szilárd jogi kereteket meghatározni, amiket nagy vonalakban lehet alkalmazni, hogy az európai irányelveket átültessék a gyakorlatba, így jogot biztosítva minden fogyasztónak, hogy megújuló energiát termeljenek, fogyasszanak, tároljanak és áruljanak.”

Más megújuló energia közösségek is létrejöhetnek a jövőben, ami hozzájárul a megújuló energiaforrások modelljeinek sokszínűségéhez. A projektvezetők már előterjesztettek egy mentességi kérelmet a Brugelnek ilyen projektekre, mondta az egyesület. Az energiaközösségek életképes opcióként már több európai országban megjelentek, többek között Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában, Svédországban és Franciaországban.