Környezetvédelem

Terepmotorosokat kaptak el a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata a Készenléti Rendőrség, az Országos Természetőr Egyesület és a Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület tagjainak segítségével sikeresen intézkedés alá vont két személyt, akik társaikkal a széleskörű jogszabályi tiltás (lásd pl.: 1996 évi LIII. törvény vagy a 2009. évi XXXVII. törvény) ellenére a hétvégén a Börzsöny védett erdeiben, a nemzeti park területén terepmotoroztak. 

Bár az intézkedés során később a szokásos fordulatok jöttek elő („eltévedtünk”, „sosem jártunk még erre”, „megijedtünk azért menekültünk”, stb.) ez esetben is szabálysértő hozzáállást tapasztaltak: a felszólítás ellenére a motorosok egy része támadólag lépett fel, míg mások menekülőre fogták – egy esetben pedig kényszerintézkedésre is szükség volt. Tudni kell, hogy aki a természetvédelmi őrök (mint hatósági személyek) felszólításának nem tesz eleget az ugyanúgy szabálysértést követ el (2012. évi II. törvény 244 §.), mintha egy közúti ellenőrzés során nem állna meg a rendőrök erre irányuló jelzésére!

A nemzeti park védett természeti területein az év minden hónapjában több ehhez hasonló közös szolgálat várható, így az illegális területhasználók (pl. engedély nélkül közlekedők, erdőben motorozók, quadozók) továbbra is számíthatnak intézkedésre, azt követően pedig a hatóság által kiszabott pénzbeli bírság megfizetésére!

Képek: dunaipoly