Környezetvédelem

Az évszázad végére eltűnhetnek az észak-amerikai gleccserek

Az évszázad végére eltűnhetnek az észak-amerikai gleccserek, fogyatkozásuk súlyosan veszélyeztetheti a régió vízellátását.

Az amerikai Oregon állam fővárosában, Salemben temetést is rendeztek a Clark gleccsernek, hogy így szemléltessék, milyen pusztító hatással van a klímakrízis a jégtakaróra. Egy fekete szövettel letakart kis koporsó felett tartottak csendes megemlékezést, a koporsóba egy üvegcsében a Clark gleccser olvadékvizét tették. A jelképes temetést aggódó gleccserkutatók tartották a salemi parlamentépület lépcsőjén, hogy felhívják a figyelmet arra, milyen gyorsan emészti fel a klímaváltozás azokat a hatalmas jégtömegeket, melyek egykor ott zsúfolódtak az Egyesült Államok északnyugati részének hegyvonulatain. Fogyatkozásuk súlyosan veszélyeztetheti a régió vízellátását – írja a The Guardian online kiadása.
“Hatalmas szomorúságot jelent ez, mert mindannyian tudtuk, hogy rossz lesz, de nem gondoltuk, hogy ennyire” – mondta Anders Carlson, az Oregoni Gleccser Intézet elnöke,

A Clark gleccser a kanadai British Columbiától a Kalifornia északi részéig elnyúló Cascade-hegységben található. Egykoron 46 focipálya méretű volt, mára azonban mindössze három pályányira zsugorodott.
A gleccserek a saját súlyuk terhe alatt a gravitáció hatására mozognak, de egy bizonyos mértékű tömegvesztés után nyugvó jégfoltokká válnak. Más közeli gleccserek is “elhaltak” ilyen módon.
Más hasznuk mellett a gleccserek olvadékvize tavaszonként a patakokat és folyókat táplálja, melyek vízzel látják el az alma-, körte- és szőlőültetvényeket és ivóvizet biztosítanak a hegyek alatt lévő városok számára.

A kutatók becslései szerint a folyók nyárvégi vízhozama 80 százalékkal visszaeshet az évszázad végére a gleccserek zsugorodása és a hó olvadása miatt. “Ezek a gleccserek nemcsak szép látványt nyújtanak, hanem ezek a víztornyaink is, ahol a vizet tároljuk” – mondta Carlson. A gleccserek csökkenése világszintű trend a Himalájától Svájcig. Amerika északnyugati részének gleccserei nem annyira ismertek, de helyi szinten nagyon fontos szerepet játszanak, eltűnésük hatalmas veszteséget jelent.

A szakértők szerint a Cascade-hegység különösen sebezhetővé válik a gleccserek olvadása miatt, ez ugyanis több problémát okoz: megnövekszik az erdőtüzek kockázata, eltűnhetnek egyes fajok, például a szivárványos pisztráng, melynek szüksége van a gleccserek által táplált patakok, folyók jéghideg vizére.
Hosszú távon Amerika nyugati gleccserei szinte teljesen megsemmisülhetnek. “Az Egyesült Államok nyugati részének gleccserei tovább zsugorodnak, és az évszázad végére nagyrészt eltűnnek” – mondta Andrew Fountain, a Portlandi Állami Egyetem geológusa, aki legújabb kutatásában megállapította, hogy a Washington államban lévő Olympic-hegység jégfolyamai valószínűleg eltűnnek 2070-re.

A üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus csökkentésén túl nem sokat lehet tenni a gleccserek megmentéséért a szakértő szerint. “Nagyon nehéz megállítani a zsugorodást. Az emberek nem is veszik észre, mennyire a gleccserekhez kötött ország vagyunk – ugyanúgy függünk tőlük, mint Svájc vagy Norvégia. Fontosak, és nekünk nagy szükségünk van rájuk” – fejtette ki Carlson.