Megújuló energiaforrások

Válságba kerülhet a globális napelempiac?

Igen komoly nyersanyaghiány lépett fel az utóbbi években, ami aggasztja a nagy napelemgyártókat.

Mialatt a napelemekre folyamatosan nő az igény, és ezt a napeleme előállító vállalatok is le szeretnék követni, addig a panelek előállításához szükséges alapanyagok előállításában és beszállításában jelentős fennakadások tapasztalhatók, írta a pv-magazine.com.

HIÁNYOSNAK A NYERSANYAGOK A PIACRÓL

Az egyik nagy kínai napelemgyártó, a JinkoSolar arra panaszkodik, hogy a napelemek előállításának egyik fő alapanyaga, a poliszilicium ellátottsága nem elegendő, és vélhetően ez az idei évben fenn is fog állni. Ráadásul az elmúlt egy évben a poliszilícium ára folyamatosan nőtt, ami kezdetben a COVID-19 járvány okozta ideiglenes gyárbezárások miatt volt, később azonban oly mértékben megugrott a kereslet, hogy azt az újranyitásokkal sem tudták lekezelni.

Az áremelkedést a piackutatással foglalkozó Energy Trend nevű cég is megerősítette. A poliszilícium ára az utóbbi hónapban 3,3%-kal nőtt és elérte már a 23 dollár/kg-os szintet. Dany Qian, a JinkoSolar elnök-helyettese szerint a piacon a kereslet és kínálat teljesen felborult, és amennyiben nem történik meg a mielőbbi kiegyenlítődés, akkor válságba kerülhet az ágazat. Továbbá azt is hozzátette, hogy az áremelkedés nem csak a gyártóknak nem kedvez, hanem a vásárlóknak sem, ugyan még csak kis mértékben, de tapasztalható a szerződéskötések dinamikájának csökkenése is.

A kiegyenlítetlenséget leginkább a nem vertikálisan integrált modulgyártókat érintette, mivel ezeket a vállalatok erőteljesen függenek a lapka- és cellagyártóktól, akik pedig közvetlenül érzékelik a poliszilícium árának megnövekedését. A drágulás az utóbbi időben nem csak a polisziliciumnál volt tapasztalható, hanem az üveg árában is. A napelemek iránti kereslet ugyanis oly mértékben megnőtt, hogy azzal nem tudtak lépést tartani a nagy üveggyártók, így arra áremeléssel reagáltak.

ÍGY LÁTJÁK AZ ELEMZŐK A JÖVŐT

Az elemzők azt mondják, hogy a későbbiekben várható újabb poliszilícium kapacitások bekapcsolódása, de a beszállításban továbbra is fennakadások lesznek. A helyzetet súlyosbítja, hogy más anyagoknál (ezüst, réz) is nagy hiány mutatkozik. A piacon a kiegyenlítetlenség már 2020 negyedik negyedéve óta tart, ami stagnálást is okozott a modulok iránti keresletben. Az előrejelzések szerint ez folytatódni is fog 2021 második félévében is. Az előrejelzések szerint a harmadik és negyedik negyedévben új poliszilícium kapacitásokra lehet majd számítani, főként a GCL-Poly és a Risen vállalatok részéről, akik 2021-ben tervezik megindítani a termelést.

A piac bízik a helyzet normalizálódásában, és abban, hogy az áremelkedések nem lesznek oly mértékűek, hogy az jelentősen befolyásolja a fogyasztói oldal vásárlási kedvét. A napelemek jelenleg az elsőszámú eszközei a globális éghajlatváltozás elleni küzdelemnek, így közös érdek, hogy a kiegyenlítettség mihamarabb megtörténjen.