Környezetvédelem

Homokkal fűtenek egy finn várost

A tároló létesítmény egy, a Vatajankoski által üzemeltetett erőmű területén található, fűtőteljesítménye 100 kilowatt, energiateljesítménye pedig 8 megawatt.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

A Vatajankoski finnországi szolgáltató és a szintén az országban működő Polar Night Energy startup egy homok alapú, magas hőmérsékletű energiatároló rendszert helyezett üzembe – számol be a PV Magazine. A megoldással szezonális alapon biztosíthatják a nyugat-finnországi Kankaanpää városának távfűtését. A rendszer egy 4-szer 7 méteres, acélból készült tárolóban helyezkedik el, és képes hónapokra elraktározni az áramot hő formájában, 500-600 Celsius-fokon. „A tároló építése jól sikerült, különös tekintettel arra, hogy a megoldás teljesen új” – nyilatkozta Markku Ylönen, a Polar Night Energy műszaki igazgatója. Mint hozzátette, némi nehézségek és késés ellenére mindent sikerült megvalósítani, és a homok már forró is. A Vatajankoski a tároló hőjét arra használja fel, hogy felmelegítse a szervereitől származó hulladékhőt. Ezt az energiát táplálják a távhőhálózatban, ehhez azonban az kell, hogy először szezontól függően 75-100 Celsius-fokosra melegítsék fel az alapvetően nagyjából 60 Celsius-fokos hulladékhőt.

A rendszer mérete több tíztől több tízezer köbméterig terjedhet. A homokot nemcsak a kankaanpääi projektnél használt hengerben, hanem akár a felszín alatt is tárolhatják. Utóbbi megoldással rengeteg helyet spórolhatnak, ami kifejezetten hasznos lehet az ipari telephelyeken. A tárolóban teljesen hétköznapi, speciális kezelésen nem átesett, száraz homokot alkalmaznak, a rendszer levegőt áramoltató csövekkel működik. Amikor a levegőt felmelegítik, a csövekbe bepumpálva eléri a homokot, 500-600 Celsius-fokosra hevítve azt. Nem ez az első alkalom, amikor hasonló módszert dolgoznak ki. Korábban az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának Nemzeti Megújuló Energia Laboratóriuma és az olaszországi Magaldi Green Energy is előállt ilyen létesítmény ötletével.