Megújuló energiaforrások

Gázmentesek a holland új lakások, de mivel fűtenek akkor?

Hollandia az élvonalba tartozik a fenntartható fűtés Európában történő népszerűsítése terén, és az ország gázellátó hálózatához nem csatlakoztatott új épületek részaránya hamarosan elérheti a 100%-ot.

Az elektromos hálózatkezelők holland országos és regionális társaságainak szövetsége, a Netbeheer Nederland számolt be arról, hogy a tavalyi évben felhúzott új épületek 90,1%-a nem csatlakozott a gázszolgáltatáshoz a Liander, az Enexis Netbeheer és a Stedin hálózatkezelők szolgáltatási teületein. Ez az arány egy évvel korábban 87% körül járt. „Egyre nő azoknak a meglévő otthonoknak a száma is, amelyek a földgázcsatlakozás megszüntetését igénylik” – jelezte a szervezet. „A háztartások átállnak fenntarthatóbb alternatívákra, például a teljes egészében elektromos ellátásra.” A Netbeheer Nederland megállapította, hogy a tavaly épült új otthonok 10%-a azért csatlakozhatott a gázhálózathoz, mert környezetvédelmi engedély iránti kérelmüket még 2018 július 1-je előtt nyújtották be. „Ezen felül az önkormányzatoknak továbbra is van lehetőségük mentességet biztosítani az új építési projekteknek 2018. július 1-je után, például amikor a földgázon kívül más műszaki megoldás nem áll rendelkezésre” – tette hozzá.

A szakmai szervezet véleménye szerint 2030-ig hetente mintegy 3 000 otthont kellene fenntarthatóbbá tenni, ha el akarják érni az ország klímavédelmi célkitűzéseit. „Ez hatalmas feladat, különösen a műszaki területen dolgozók krónikus hiányát figyelembe véve” – magyarázták. Áprilisban a Netbeheer Nederland szövetséget kötött az ország elektromos telepítéssel foglalkozóit tömörítő Techniek Nederland-dal és a környezetvédelmi társasággal, a Natuur & Milieu-vel egy olyan terv kidolgozására, amelynek keretében 2024-től kezdve legalább 100 000 hibrid hőszivattyút telepítsenek az otthonokban és épületekben. A HR-Hybrid Koalíció sürgette a holland kormányt, hogy különítsen el 600 millió eurót erre a célra, ami akár 2 millió hibrid hőszivattyú telepítését vetíti elő 2030 előtt, ami akár 2,6 millió tonna szén-dioxid kibocsátását tenné elkerülhetővé, írta az mnnsz.hu.