Környezetvédelem

Jöhet a 0 százalékos áfa a napelemekre a szomszédban

Az energiakrízis hatására egyre több ország dönt úgy, hogy támogatja az alternatív energiaforrások használatát, például a napelemek telepítését.

Napelem rendszerrel vehetjük fel a harcot az elszálló villanyárakkal szemben. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

A napelemek világszerte egyre inkább előre törnek. A fosszilis energiahordozók használatához képest a fotovoltaikus technológia nemcsak a környezet számára kedvezőbb, hanem közvetlenül a felhasználóknak is, hiszen jóval olcsóbb energiát biztosít. Európában az utóbbi időkben különösen nagy hangsúlyt fektetnek az ilyen rendszerek támogatására. Ennek fő oka az energiaválság: a krízis már 2021-ben elkezdődött, az ukrajnai háború kitörése, illetve az Oroszországgal szembeni szankciók miatt viszont a probléma tovább mélyült. Ennek következményeit mi is érezzük, a rezsicsökkentés részleges eltörlése után rengeteg háztartásra szakadtak rá a piaci árak. Az Európai Unió tagállamai nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy enyhítsék az orosz energiafüggőséget. Ennek megannyi módja van, a hosszú távú megoldást a szakértők többsége az alternatív energiák szélesebb körű alkalmazásában látja.

Ehhez illeszkedve tett bejelentést Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök a közelmúltban – számol be a SeeNews. A horvát kormány azt tervezi, hogy nullára csökkenti a napelemes beruházások általános forgalmi adójának kulcsát, az áfaeltörlés célja az, hogy hozzájáruljanak az ország hosszú távú energiaellátásának biztosításához. Plenkovic a kormány heti rendszerességgel megtartott ülésén ismertette az elképzelést. Mint elmondta, azok, akik napelemekbe akarnak befektetni, a jövőben áfa nélkül tehetik ezt meg. Horvátországban az általános forgalmi adó jelenleg 25 százalék, ennél az Európai Unión belül csak Magyarországon magasabb a kulcs (27 százalék). Dániában és Svédországban szintén 25 százalékos az áfa.

A horvát kormány 2022. április 1-től 2023. március 31-ig bezáróan tartósan 25 százalékról 13 százalékra csökkentette a fűtési energia értékesítés áfáját. Ezzel párhuzamosan a földgáz áfáját 25-ről előbb 5 százalékra mérsékelték, majd 13 százalékra emelték az elszálló energiaárak elleni intézkedések részeként.