Környezetvédelem

Mutatjuk mitől csökkenhet a napelemek ára

Akár, 5 százalékra is mérséklődhet a hazai napelemek áfája.

Az Európai Unió Gazdasági és Pénzügyminiszterek Tanácsának tavaly decemberi ülésének döntése értelmében lehetőség nyílik a tagállamok számára, hogy kedvezményes áfakulcsot alkalmazzanak meghatározott körben a napelemek értékesítésére. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke, Kiss Ernő levélben kereste meg Varga Mihály pénzügyminisztert, amelyben a Gazdasági és Pénzügyminiszterek brüsszeli ülésén megszületett uniós áfairányelv-módosításáról szóló egyhangú megállapodás hazai bevezetésének lehetőségeiről érdeklődött. A brüsszeli megállapodás értelmében kedvezményes áfakulcsot alkalmazhatnak majd a tagállamok például a napelemekre is A rendelet egyik új pontja konkrétan azt is kimondja, hogy a napelemek beszerzése és telepítése is beletartozhat abba a hét termékkört tartalmazó csoportba, amelynél 5% alatti áfakulcsot, vagy áfamentességet is megenged az EU, összhangban a klímavédelmi céljaival

A választ változtatás nélkül közöljük:

„Varga Mihály pénzügyminiszter úrhoz címzett megkeresését a napelemekre vonatkozó áfakulcs csökkentésére vonatkozóan köszönettel megkaptam. A kezdeményezésével kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom.

A Gazdasági és Pénzügyminiszterek Tanácsának tavaly decemberi ülésén valóban megszületett a politikai megállapodás a közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló 2006/112/EK tanácsi irányelvnek az adómértékek tekintetében történő felülvizsgálatáról. A megállapodás értelmében az irányelv módosításának hatálybalépését követően lehetőség nyílik a tagállamok számára, hogy kedvezményes áfakulcsot alkalmazzanak meghatározott körben a napelemek értékesítésére (alapvetően magánszemély magáncélú használatára történő értékesítések).

A hivatkozott irányelv hivatalos módosítása azonban még nem történt meg, ugyanis ehhez szükség van az Európai Parlament véleményére is. Ezt követően történhet meg a hivatalos elfogadás és a kihirdetés, majd a hatálybalépés. Az eljárás lefolytatásának pontos határideje nem ismert, mivel az nagyban függ attól, hogy az Európai Parlament mikor adja meg a véleményét, azonban valószínűsíthető, hogy a hatálybalépés a tavaszi magyarországi választások előtt nem történik meg.

Adószakmai szempontból elmondható, hogy a nemzetközi és hazai tapasztalatok alapján az áfacsökkentés az újraelosztásnak igen drága és kevéssé hatékony eszköze. Kérdéses ugyanis egyrészt, hogy az áfakulcs csökkentése mennyiben jelenne meg a végső fogyasztói árakban (tapasztalataink szerint ez jellemzően nem történik meg), és így mennyiben jelentene tényleges támogatást a felhasználók részére. Másrészt az áfa csökkentésből fakadó esetleges árelőny mindenkit egyformán érintene, kérdés azonban, hogy a finanszírozási szempontból erre nem rászorulók esetében is cél-e a támogatás. Látható tehát, hogy a napelemek elterjesztésének ösztönzése nem pusztán adózási, hanem egy komplex gazdasági, támogatási kérdés, amelynek megoldása érdekében – az előbb kifejtettek okán – nem feltétlenül az áfa csökkentése lehet a megfelelő eszköz. Tekintettel a fentebb leírtakra, valamint arra, hogy az áfakulcsokra vonatkozó döntésnek hosszabb távú kihatása van, melynek összhangban kell állnia az aktuális adópolitikai és költségvetési célokkal, az áfakulcsokról érdemben a következő választási ciklus kormányzata tud dönteni.”

Összegezve a Pénzügyminisztérium válaszát kijelenthető, hogy a választásokig egészen biztosan nem lesznek lépések az áfacsökkentés kapcsán, sőt, jelen kormány nem tarja az áfacsökkentést a napelemek elterjesztését segítő eszköznek, írta az mnnsz.hu.