Környezetvédelem

Egyszerűsödhet a hőszivattyúk telepítése

A levegős hőszivattyúk továbbfejlesztésén dolgoznak az Egyesült Királyságban.

0 forintos rezsiszámla, napelemes rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Először helyeztek üzembe az Egyesült Királyságban tetőre szerelt levegős hőszivattyút – számol be a PV Magazine. A rendszer a Salfordi Egyetem a Jövő Háza (Future Home) nevű pilotprojektjének része, a cél az, hogy összevessék a 200 kilogrammos Bosch 3400i Hydrotop teljesítményét egy hasonló, falra szerelt eszközével. Egy hőszivattyú segítségével jelentősen mérsékelhető az adott háztartás energiafogyasztása, csakhogy a beruházás nem mindig egyszerű. Az egyik fő probléma az, hogy az egységnek sokszor nehéz helyet találni. Ezen segíthet a tetőtér felhasználása. A most felszerelt hőszivattyút a Bellway nevű vállalat telepítette. Az építőcég olyan otthont tervezett, amelynek teteje alkalmas a 200 kilogrammos szerkezet befogadására, a skóciai Donaldson Timber Systems pedig utóbb újratervezte az építmény faszerkezetét, hogy illeszkedjen az egységhez. A második, kontrollként szolgáló eszközt egy külső falra szerelték fel, hogy összehasonlítsák teljesítményét a tetőn lévő szerkezetével. „A kutatási időszak alatt az otthonban élő emberek révén teszteljük a hőszivattyú teljesítményét valós használat közben.

Ha a tetőtérben lévő egység jól működik, az új módszert teremthet a lakástulajdonosok szénlábnyomának csökkentésére anélkül, hogy térbeli vagy esztétikai kompromisszumot kellene kötniük” – mondta Jamie Bursnell, a Bellway munkatársa. Mint hozzátette, össze fogják hasonlítani a két hőszivattyú adatait, hogy meghatározzák a jövőre nézve leginkább járható megoldást. Darran Burrage, az egységeket gyártó Worcester Bosch építési igazgatója szerint a méret és a lokáció alapvető akadályt jelentenek a meglévő ingatlanok hőszivattyús átalakításakor.

Burrage úgy véli, azáltal, hogy a Jövő Otthonának tetőterében levegős hőszivattyút tesznek, a teszt megnyithatja az utat az alternatív lokáció felé. A siker azt is bizonyíthatná a háztulajdonosok felé, hogy ezen technológia életképes, zöld fűtési alternatívát jelent. A projekt az utolsó szakaszában tart, és várhatóan 2023-tól fogad vendégeket. A Salfordi Egyetem kutatói nemcsak a hőszivattyúk hatékonyságát elemzik, hanem az egységek rezsiköltség-csökkentő hatásait is.

 

 

Kép: University of Salford