Környezetvédelem

Olcsóbbá válhatnak a napelemes rendszerek, ha ez begyűrűzik hozzánk is

Az elmúlt időszakban Kínában nőtt egy fontos napelem-alapanyag elérhetősége, ennek következtében pedig a helyi gyártók csökkentették az összetevő árát.

Napelemes rendszerek elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Az elszálló energiaárak és a klímaváltozás elleni küzdelem miatt a napelemek sosem voltak annyira népszerűek, mint napjainkban. Világszerte egyre több régióban döntenek az ilyen típusú eszközök beszerzése mellett, a növekvő érdeklődés pedig nemcsak a lakosságot, hanem az ipart is érinti. A kereslet kielégítése ugyanakkor nem mindig egyszerű, az alapanyagok árának alakulása például nagyban hat a napelemek elérhetőségére. A hagyományos panelek előállítása szempontjából az egyik legköltségesebb összetevő a poliszilícium. A közelmúltban az alapanyagbőség több nagy kínai gyártót, így a Longi Greent, TCL Zhonghuant és a Tongweit is arra sarkalta, hogy akár 27 százalékkal is csökkentsék áraikat – számol be a CleanTechnica. A folyamat hatásai világszerte érzékelhetővé fognak válni, Európa számára pedig különösen kedvezőek lehetnek.

Az ukrajnai háború következményeként az Európai Unióban most minden korábbinál nagyobb erőbedobással próbálnak függetlenedni az orosz fosszilis energiahordozóktól, ebben pedig a napelemes technológiának kiemelt szerep juthat. A South China Morning Post kínai lap szerint a hazai gyártók árcsökkentése várhatóan világszerte élénkíti majd a keresletet, ez különösen igaz Európában. A kínai szilíciumipari szövetségnél úgy vélik, a belföldi kereslet visszaesésének hátterében főként a Covid-19-fertőzések ismételt országos felfutása állhat.

„A napenergia alapú termelés növekvő költség-versenyképessége, amelyet a kibővített termelés és az fokozódó költségcsökkenés irányít, elősegíti a megújuló energia előmozdulását az egész világon” – írta a sanghaji székhelyű BOCI Securities brókercég egy friss jelentésében. Azt, hogy a kínai helyzet pontosan mekkora hatást gyakorol majd az európai piacra, egyelőre nem lehet megjósolni, az viszont szinte biztos, hogy az elkövetkező időszakban olcsóbbá válhatnak a napelemek vagy az ahhoz szükséges anyagok, alkatrészek.