Környezetvédelem

Habüveg hőszigetelő anyag gyártásához nyert támogatást a pécsi Hungaro Energy Kft.

Az építőiparban hőszigetelésre használható habüveg gyártásához nyert 1,5 milliárd forintos támogatást a földgáz és villamos energia értékesítéssel, ehhez kapcsolódó karbantartási tevékenységekkel és energetikai tanácsadással foglalkozó pécsi Hungaro Energy Földgáz, Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft.

A magyar tulajdonú, 2008 óta működő cég MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a társaság a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program pluszban (Ginop+) nyert 1,5 milliárd forint feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatást a vállalkozás új tevékenységnek elindítására és az ehhez szükséges technológiai háttér megteremtésére. A társaság azért kezd az építőiparban hasznosítható szigetelőanyag, habüveg előállításába, mert piaci rést fedeztek fel az elhasználódott kommunális és ipari üveghulladék – így palackok, befőttes üvegek, ablakok, szélvédők – hatékony újrafeldolgozása terén.

A projekt keretében a habüveg előállításához szükséges eszközöket szereznek be, így a cég szert tesz üveghulladékot feldolgozó, üvegcserepet és üveglisztet előállító, és habüveget létrehozó gyártósorra, továbbá egy 40 kilowatt teljesítményű biomassza kazánt is telepít. A vállalkozás új fejlesztése a társaság várakozásai szerint azért lesz piacképes, mert – az építésügyi, környezetvédelmi előírások szigorodása és a beruházók energiahatékony technológiák iránti törekvése miatt – már rövid távon robbanásszerűen fog növekedni a habüveg iránti kereslet a térségben.

A Hungaro Energy Földgáz, Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. nettó árbevétele a nyilvánosan elérhető cégadatok szerint  2021-ben 8,91 milliárd forint, egy évvel korábban pedig 4,69 milliárd forint volt úgy, hogy bevételeinek több mint negyedét exporttevékenységgel érte el. A vállalkozás 2021-ben 103 millió nyereséggel zárt, 2020-ban 91 millió forint volt az adózott eredménye.