Környezetvédelem

A világ 10 legkülönlegesebb napelem farmja

Ez a 10 napelem farm, a világ legkülönlegesebbjei közé tartozik.

  1. Germasolar Farm (Sevilla, Spanyolország)

A Germasolar Farm Sevilla külvárosában található. A napelemek koncentrikus körökben veszik körbe a középső tornyot, az egész elrendezés a magasból már majdnem optikai illúziót kelt a megfigyelőben. A szolárfarm építését az Európai Bizottság támogatta, és képes napsütés nélkül is akár 15 órán keresztül áramot termelni.

  1. A Mohammed bin Rashid Al Maktoum Szolárpark (Dubai, Egyesült Arab Emírségek)

Ez a szolárpark a világ legnagyobb összefüggő, egy területen található napelemparkja. Az évtized végére 5000 megawatt áram termelésére lesz lehetőség a segítségével. Becslések szerint minden egyes évben 6,5 millió tonna károsanyag-kibocsátást fog megspórolni az országnak (és ezzel a világnak is), ha befejezik.

  1. Crescent Dunes Projekt (Nevada, USA)

Több mint egymilliárd dollárból húzták fel ezt a gyönyörű szolárparkot az Egyesült Államokban, a projekt mégsem sikertörténet: óriási méretéből adódó technikai problémák miatt 2019 óta képtelen áramot termelni.

  1. O’Mega 1, (Franciaország)

Provance-ban található Európa első úszó szolárfarmja. Egy régi kőfejtőben létrehozott mesterséges tavon úszik, és tutajszerű szigetekből áll, amelyek évente több ezer széndioxid-kibocsátást ellensúlyoznak a régióban.

  1. Sungrow Huainan (Kína)

Ez a napelemfarm egy mesterséges tavon úszik, amelyet egy egykori szénbánya területén hoztak létre. A létesítmény 166 ezer panelből áll, és 15 ezer otthon energiaellátását biztosítja. Sok előnye van egyébként annak, ha egy szolárparkot vízre építenek: egyrészt megnöveli az élettartamot, hiszen kevesebb por éri a paneleket, másrészt a víz hűtése révén sokkal hatékonyabb is a rendszer.

  1. Parc del Fòrum (Barcelona, Spanyolország)

5,7 hektáron terül el az a park a városon belül, amelyben egyébként a Primavera fesztivált is meg szokták szervezni, és amely otthont ad ennek a lenyűgöző szolárparknak. A távolból úgy tűnik, mintha az építmény lebegne, ezért nemcsak napelemparkként, hanem nagyon népszerű turistalátványosságként is működik.

  1. Disney World (Florida, USA)

A Disney nem most kezdte a napelembizniszt: már 1982-ben telerakta szolárpanelekkel a park egyik épületét, azóta pedig csak bővíti a repertoárt. Ezt a Mickey egér alakzatba rendezett napelemparkot 2016-ban húzták fel a keleti parti Disney Worldben. Az építmény 50 ezer napelemből áll.

  1. Burning Man Projekt (Nevada, USA)

A napelempark az egyik utolsó körös versenyzője a Burning Man fesztivál által meghirdetett projektnek, amely a fesztivál területére keres érdekes megoldásokat. A napelemhegyek 300 ezer kilowattóra áram generálását tudnák vállalni egy évben – szakértők reménykednek benne, hogy megvalósul, ugyanis tényleg van benne potenciál.

  1. Les Mees (Alpes-de-Haute-Provence, Franciaország)

Sokáig ez a napelempark volt Franciaország legnagyobbja, a panelei tökéletesen illeszkednek az Alpok hegyeihez, így látványra is tényleg toplistás a projekt, nemcsak méretben. Úgy tervezték, hogy ne csak környezetbarát energiát termeljen, de a környezetben is minél kevesebb kárt tegyen mind fizikai, mind vizuális téren. A paneleket például beton használata nélkül rakták le.

  1. Nanping Szolárpark (Fucsien tartomány, Kína)

Xinyi Solar, amely ezt a napelemparkot is felhúzta, felelős a legtöbb új hasonló projektért Kínában az elmúlt néhány évben. A szolárfarm gyönyörűen simul bele a környezetbe, napsütéses időben pedig geometrikusan visszaképezi az őt körbeölelő hegyeket. A Nanping Szolárpark megint tökéletes példája annak, hogyan lehet a környezetet is szem előtt tartó, abba teljesen illeszkedő óriás-napelemparkokat építeni.