Környezetvédelem

Jó hír, annak aki napelemes pályázatra várt 2023-ban, hamarosan érkezhet

Néhány hónapon belül indulhat a 100 százalékban vissza nem térítendő lakossági napelemes pályázat.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Komoly változások jönnek a lakossági napelemes pályázatban – számol be a Portfolio. A programban 100 százalékos vissza nem térítendő támogatást nyújtanak az alacsony jövedelmű háztartásoknak a napelemes és fűtéskorszerűsítési beruházásokra. A pályázat hosszú késlekedés után 2021 végén indult el, azóta viszont nem mentes a problémáktól. A kiírást többször módosították, az eredetileg négyfordulósra tervezett rendszerből végül két szakaszt hagytak meg. Az első kör lezárása után az eredmények kihirdetése és a pénzek kifizetése is igen lassú lett, a nyertes pályázók túlnyomó többsége egy évvel az igénylés után sem kapta meg a támogatást. A Portfoliónál az utóbbi időkben több olvasó is jelezte, hogy komoly gondok adódtak a programmal, a beszámoló benyújtására szolgáló felület például nem is működik, ami a projektek ellehetetlenülésével fenyeget. A lap a problémák miatt, valamint azért kereste meg az Energiaügyi Minisztériumot, hogy kiderítse, várható-e keretösszeg-emelés a pályázatban. Mint a tárca válaszából kiderült, új pályázati kört terveznek nyitni, és a különböző munkálatok megengedett fajlagos költségét, illetve a pályázat keretösszegét is módosítani tervezik.

Hivatalosan 35082 darab nyertes projekt van, míg a tavaly év végén, Brüsszelnek készített jelentésben 34920 darab szerepel. A kormány azzal számol, hogy a nyertesek egy része kihullhat. Ennek oka részben az, hogy az elhúzódó kiértékelés alatt az árak elszálltak, így a korábban 100 százalékosnak hirdetett támogatás mellé már komoly önerő is kellhet. A keretösszeg növelése mellett szól az is, hogy 122 milliárd forintnyi támogatást ítéltek meg, míg az indikatív uniós finanszírozás 185,9 milliárd forintnak felel meg.

Jöhet az új forduló

A program második fordulójának indulásával kapcsolatban korábban több módosulás is történt, tavaly októberben a kormány azt jelentette be, hogy a pályázat második szakaszáról az uniós támogatások felhasználásáról szóló hivatalos megállapodást követően születik döntés. Mivel már van elfogadott helyreállítási program, és láthatóak az első kör tanulságai, adott a lehetőség az újbóli nyitásra, ami a Portfolio szerint tavasszal történhet meg.

A minisztérium válaszából az is kiderült, hogy előkészületben van az elszámolási rendszer radikális egyszerűsítése, ami érinti majd a beszámoló benyújtó felületét, ezért nem működik az átmenetileg – ez magyarázatot ad az olvasói tapasztalatokra. Az akadozás miatt sokan nem tudták benyújtani a közelgő mérföldkő kapcsán a szakmai beszámolót, így ez a projektjük ellehetetlenülésének veszélyével járt. A helyzet sok kivitelezőt is elbizonytalanított, nekik az üzente a tárca: addig is érdemes élniük az előleg-igénylés lehetőségével.

A magyar helyreállítási terv európai bizottsági értékelése alapján a pályázatban 2024. harmadik negyedévéig 13793 darab projektnek el kell készülnie, majd rá egy évre ennek a darabszámnak 23320-ra kell emelkednie, aztán 2026. második negyedéve végéig el kell érni a pályázatban eleve kijelölt 34920 darab nyertes projektszámot. A projektekből legalább 11600-ban nemcsak fotovoltaikus rendszert kell telepíteni, hanem a komplex pályázati részt szükséges megvalósítani, vagyis elektromos fűtési rendszert és tárolót is kiépítenek, valamint a nyílászárókat is cserélik.

A 43379 darab támogatási igényből, amelyek együttes volumene 153,3 milliárd forint volt, eddig 35082-t nyilvánított nyertesnek, amelyekre közel 122 milliárd forintot ítéltek meg. Eddig azonban csupán 3626 igénylőnél adták meg a támogatást, összesen 6 milliárd forintos összegben. A kifizetések egyébként mintha az utóbbi időkben elkezdtek volna felgyorsulni. Az Energiaügyi Minisztérium válasza alapján ezt a felpörgött előleg-kifizetési ütemet a továbbiakban is igyekeznek tartani, és egyúttal biztatják is a kivitelezőket, hogy nyugodtan vágjanak bele a munkába, és nyújtsák be a 40 százaléknyi előlegre az igénylést. Úgy tűnik, a kormány radikálisan le akarja egyszerűsíteni a projektek elszámolását, és ezért nem működik egyelőre az elért mérföldkövekhez is kapcsolódó beszámoló benyújtási felület.