Környezetvédelem

Jelentős víziközmű-rekonstrukciót hajtanak végre Pécsen

Csaknem 3,1 milliárd forint értékű fejlesztés valósul meg a pécsi víziközműrendszeren az év végéig - jelentette be a város külsős alpolgármestere csütörtökön.

Ruzsa Csaba az Európai Unió által is támogatott, a pécsi önkormányzat beruházásában zajló fejlesztési programot bemutató városházi sajtótájékoztatón közölte: Pécs jelentős részén szükség van az elöregedett vezetékek cseréjére, ezt pedig a városi vízszolgáltató folyamatosan el is végzi egy gördülő fejlesztési terv keretében. Mint mondta, a társaság évente legalább 1,2 milliárd forint értékű értékű felújítást valósított már meg az elmúlt évtizedben az elöregedett vezetékhálózat állapotának javítása érdekében, idén év végéig pedig további több mint 3,1 milliárd forintot fordít minderre.

A mostani – már folyó – beruházások részeként idén így több mint tizennégy kilométer hosszúságban – csaknem nyolc kilométernyi ivóvíz- és több mint hat kilométernyi szennyvíz gerincvezetéket korszerűsítve – cserélnek csővezetékeket a baranyai vármegyeszékhelyen idén. Mint mondta, a fejlesztés során több forgalmas útszakaszt is érintenek a pécsi és baranyai cégek által elvégzett beruházások, ezért minden közlekedési formát érintően fel kell készülni lezárásokra városszerte, így mind a városlakók, mind a településre érkezőktől türelemre lesz szükség. Csúcs Zoltán, a fejlesztéseket a szolgáltató, pécsi önkormányzati tulajdonú Tettye Forrásház Zrt.-vel együtt koordináló Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a részletekről szólva elmondta: a beruházást a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) pályázatán 2022-ben elnyert 1,55 milliárd forintos támogatással valósítják meg, a projekt részeként pedig több mint kétszázmillió forintos útfejlesztést is végrehajtanak. A beruházásokkal jelentősen csökkenthető a csőtörések száma és az elszivárgó víz okozta veszteség, továbbá javul az ellátás biztonsága, hatékonyabbá válik a szolgáltatás, emellett járdák, utak indulnak meg a városban – közölte egy korábbi tájékoztatójában a fejlesztés kapcsán az önkormányzat.