Környezetvédelem

Az MVM Next biztosítja a JAS egyetemes szolgáltatásra jogosult ügyfeleinek ellátását

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-t jelölte ki 2021. december 1-jétől a JAS Budapest Zrt. egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználói villamosenergia ellátására - közölte az MEKH és az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. szerdán az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a Fővárosi Törvényszék 2021. november 22-én csődeljárást rendelt el a JAS Budapest Zrt.-nél, az energiahivatal 2021. november 24-én jelölte ki az MVM Nextet a JAS egyetemes szolgáltatásra jogosult ügyfeleinek végső menedékesként való ellátására 2021. december 1-jétől 2022. április 1-jéig. Az MVM Next közölte, az érintetteket hamarosan tájékoztatják, és ajánlatot tesznek, az ügyfeleknek jelenleg nincsen teendőjük. Az energiahivatal közleményében ismertette, hogy a kijelölés időtartama alatt az MVM Next Zrt. köteles az érintett felhasználókat a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről szóló 4/2011. (I. 31.) NFM rendeletben meghatározott áron ellátni. Közleményében a MEKH felidézi, felhasználói jelzések alapján 2021. október 19-én hatósági ellenőrzést indítottak a JAS Budapest Zrt.-nél, megállapították, hogy az engedélyes egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználói 2021. november 4-től elosztói ellátásban vannak. A JAS Budapest Zrt. azt közölte, hogy az érintett felhasználóknak az “energiapiaci árviszonyok” alakulása miatt nem tud villamos energia ellátást biztosítani 2021. november 4-től.

Az energiahivatal felhívja a figyelmet arra, hogy a kijelölés alapján az MVM Next Zrt. köteles a szerződéskötéssel kapcsolatban a felhasználókat 2021. december 8-ig tájékoztatni, és részükre egyetemes szolgáltatási ellátásra vonatkozó szerződéses ajánlatot tenni legkésőbb 2022. január 1-jéig. A MEKH határozata értelmében a JAS Budapest Zrt. egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználói és az MVM Next Zrt. között az egyetemes szolgáltatási szerződés a kijelölés alapján jön létre, és az 2022. április 1-jéig áll fenn. Ha az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználó a végső menedékes szolgáltatás időtartama alatt nem fogadja el az MVM Next Zrt. egyetemes szolgáltatási ajánlatát, vagy nem köt más engedélyessel villamosenergia-vásárlási szerződést, akkor a végső menedékes szolgáltatás megszűnését követő napon ellátatlanná válik – írja a hatóság közleményében.

A MEKH a közleményben javasolja, ha a kijelölésben érintett egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználók 2021. december 8-ig nem kapnak tájékoztatást az MVM Next Zrt.-től, akkor a JAS Budapest Zrt.-vel fennálló jogviszonyuk, valamint egyetemes szolgáltatás igénybevételi jogosultságuk igazolására alkalmas dokumentumok bemutatásával vegyék fel a kapcsolatot az MVM Next Zrt.-vel a végső menedékesi ellátásba vétel érdekében. A JAS Budapest Zrt. a magyar villamosenergia-piac 100 százalékban magyar tulajdonú, független szereplője. A villamosenergia-piac liberalizációját követően a JAS Budapest Zrt. elsők között kapott engedélyt. A 2003-as piacnyitás óta a JAS Budapest Zrt. fokozatosan kiterjesztette nagykereskedelmi tevékenységét a környező országok energiapiacaira is – közölte a cég a honlapján.

Magyarországon kívül az osztrák, a német, a szlovák, a cseh, a lengyel, a szlovén, az olasz, a szerb és a román, árampiacokon folytat aktív kereskedést, tagja a magyar, román, szlovén és a német áramtőzsdének – olvasható a honlapon. A nyilvános cégadatok szerint tavaly több mint 18,4 milliárd forint árbevétel mellett csaknem 136 milllió forint adózott nyereséget ért el a társaság. A megelőző évben mintegy 122 milliárd forint bevételt értek el, nyereségük csaknem 123,2 millió forint volt.