Környezetvédelem

Csaknem negyven százalékkal emelkedett a gáz lakossági ára Németországban

Csaknem negyven százalékkal emelkedett a földgáz lakossági fogyasztói ára Németországban 2022 második felében az egy évvel korábbihoz képest - közölte hétfőn a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).

A lakossági fogyasztók kilowattóránként átlagosan 9,34 centet fizettek a földgázért tavaly a július-decemberi időszakban, ami az egy évvel korábbihoz képest 36,7 százalékos, az egy félévvel korábbihoz képest pedig 16,2 százalékos drágulás. Az áram lakossági ára kilowattóránként 34,96 cent volt 2022 második felében, ami éves összevetésben 6,4 százalékos, az előző félévhez viszonyítva 4,4 százalékos emelkedés. A nem a háztartások közé tartozó fogyasztók, például a vállalkozások és az intézmények a földgázért átlagosan 8,06 centet fizettek kilowattóránként a földgázért, áfa és egyéb levonható adók nélkül.  Ez éves szinten 74,1 százalékos, az év első feléhez képest 25,3 százalékos áremelkedés. A villamos energia átlagosan, adók nélkül kilowattóránként 20,74 centbe került a nem lakossági fogyasztóknak, ami az egy évvel korábbihoz képest 24,6 százalékos, az egy félévvel korábbihoz képest 4,4 százalékos drágulást jelent.

Az árak várhatóan 2023 első felében is végig magasak maradnak, mert a földgáz és az áram nagykereskedelmi ára ugyan már ismét csökken, de a szolgáltatókkal kötött szerződések hosszabb futamideje miatt a nagykereskedelmi árváltozások késleltetve tükröződnek a végfelhasználói árakban – nyilatkozott az ntv hírtelevízió összeállítása szerint Sebastian Dullien, a szakszervezetek országos szövetségéhez (DGB) közel álló IMK gazdaságkutató intézet elemzője. Hozzátette, hogy a Destatis adatai rávilágítanak a német ipar egy sajátos gondjára, azt mutatják, hogy 2019 második fél éve óta, azaz csupán három év alatt az ipari nagyfogyasztóknak megszabott földgáz-, és áramárak csaknem 50 százalékkal emelkedtek. Ez veszélyezteti a német ipar versenyképességét, különösen az energiát olcsóbban biztosító országok iparával szemben – mondta az elemző. Németországban az energia ára 2022 elején, Oroszország Ukrajna elleni támadásával összefüggésben indult meredek emelkedésnek. A kormány egy sor intézkedéssel igyekszik enyhíteni a terheket, támogatásai programjainak összeértéke nagyjából 300 milliárd euró. Közéjük tartozik egy új energiaár-támogatási rendszer is, amely márciustól érvényes.

Az úgynevezett árfék rendszer a földgázra, az áramra és a távhőre vonatkozik. Lényege, hogy a szolgáltató az előző évi fogyasztás 80 százalékáig kedvezményes árat számol fel a háztartásoknak, intézményeknek és a nem nagyfogyasztóként számon tartott vállalatoknak. Ebben a körben a kedvezményes ár a földgáznál kilowattóránként bruttó 12 cent, az áramnál kilowattóránként 40 cent, a távhő esetében 9,5 cent. A nagyfogyasztóknál a 2021-es fogyasztást veszik alapul, ennek 70 százalékáig jár a kedvezményes ár. Ez a földgáz esetében kilowattóránként nettó – vagyis hálózathasználati díj és egyéb tételek nélkül – 7 cent, a távhő esetében 7,5 cent. A villamos energiát 13 centes kilowattóránkénti nettó áron biztosítják a nagyfogyasztóknak – az évi 30 ezer kilowattóránál több áramot felhasználó cégeknek – az eddigi átlagos éves fogyasztás 70 százalékáig.