Környezetvédelem

Idén is meghirdetik a rozsdaövezeti területek újrahasznosítását célzó ötletversenyt

Idén újra meghirdetik a Revitalizátor versenyt, amely a diákok rozsdaövezeti területek újrahasznosítására vonatkozó ötleteit díjazza. A pályázatokat június 4-ig várják.

A CheckINN innovációs hálózat és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) pályázatát kettős céllal hirdetik meg: egyrészt segíti a turizmus és építészet iránt érdeklődő diákokat a pályakezdésben, másrészt a megvalósítható ötletek felkutatásával a fenntartható városfejlesztést is segítheti. A legjobb két pályamunka 3-3 millió forint jutalmat nyer – közölték a szervezők szerdán az MTI-vel. Magyarországon nagyjából 12 ezer hektárnyi rozsdaövezet található. Ezek olyan területek, amelyek korábban ipari vagy kereskedelmi funkciót láttak el, de lakatlanul állnak. Újrahasznosításuk nem egyszerű, ám több okból is fontos a modern, fenntartható településfejlődés szempontjából. Sok rozsdaövezet szennyező anyagokkal terhelt, így revitalizációjuk a megtisztításukkal kezdődik, ami azonnal javítja a környéken lakók életminőségét. Nagy előnyük, hogy kiépített úthálózattal, közmű-infrastruktúrával, esetleg már álló épületekkel rendelkeznek, újraélesztésük így nem annyira erőforrás-igényes. A legfontosabb szempont pedig, hogy ezen területek bevonása kiválthatja az érintetlen természeti régiók beépítését – mutatnak rá a közleményben.

A második CheckINN Revitalizátor versenyre olyan háromfős diákcsapatok jelentkezhetnek, amelyeknek minden tagja aktív magyarországi felsőoktatási jogviszonnyal rendelkezik. A konkrét tanulmányterületben nincs megkötés, de fontos, hogy a pályázók érdeklődjenek a turizmus, az építészet és a dizájn iránt. A szervezők szerint a győzelem egyrészt az inspiráló helyszín kiválasztásán, másrészt a megálmodott új turisztikai funkció és a terület meglévő adottságainak kihasználásán múlik, valamint, hogy a pályázati anyagként benyújtott kétperces videóban mennyire tudják ötletüket szemléletesen és frappánsan bemutatni a jelentkezők. A beérkezett koncepciók közül a CheckINN és a MOME által felkért szakemberek választják ki a második fordulóba jutó legjobb tíz csapatot, amelyek neves mentorok segítségével dolgozzák ki ötleteiket. A segítők idén Guba Sándor, Eke Dániel építészek és Palicz Péter, a KviHotel Budapest üzletfejlesztési igazgatója. A szakmai útmutatás mellett prezentációs konzultációk is segítik majd a csapatokat.

A tavalyi, összesen 26 versenyző csapat kreatívan gondolta újra több magyarországi település, többek között Pécs, Nyíregyháza, Lillafüred, Visegrád, Veszprém, Eger és Budapest elhagyott területeit. Az egyik győztes, a DiveIN csapata búvárbázist tervezett a volt Népgőzfürdő és a Molnár-barlang felhasználásával, a másik győztes Cruisin’ pedig a volt népszigeti hajógyárat alakítaná át egy olyan kulturális színtérré, ahol fiatal művészek mutatkozhatnak be. A FényPont diákjai a veszprémi, 60 méter magas rozsdaövezeti tornyot alakítanák kilátóvá, míg a mellette található fűtőház közösségi térként funkcionálna. Az Aktív Zemplén pályázói pedig a határőrség volt épületében látták meg egy futókat, túrázókat, kerékpárosokat célzó regenerációs központ lehetőségét. A legtöbb versenyző kiemelten figyelt arra, hogy környezetbarát építőanyagokkal és megújuló energiaforrásokkal tervezzen, valamint hogy a kivitelezés minél takarékosabban bánjon az erőforrásokkal. A jelentkezéseket a revitalizator.check-inn.hu oldalon várják.