Környezetvédelem

Földgázprojektek helyett a lakóépületek korszerűsítését sürgeti a Greenpeace

A magyar társadalom és gazdaság számára előnyösebb lenne, ha az új földgázprojektre szánt pénzt a lakóépületek energetikai korszerűsítésére, energiaigényük csökkentésére és megújuló energiaforrások hasznosítására fordítanák - állítja a Greenpeace zöldszervezet tanulmánya alapján, amelynek összefoglalóját kedden küldték el az MTI-nek.

A Greenpeace megbízásából az Európai Energia- és Klímapolitikai Intézet által készített tanulmány szerint a magyar kormány által a Mátrai Erőműbe tervezett új, 500-650 megawattos földgázerőműre szánt mintegy 500 millió euró jobban hasznosulna, ha azt a hazai lakóépületek energetikai korszerűsítésére fordítanák. A zöldszervezet rámutat: a földgáz drága, klímapusztító tüzelőanyag, amely nagymértékben felelős az energiaár-emelkedésért és a kapcsolódó energiaválságért. Ugyanakkor Magyarország erősen gázfüggő, a háztartások 84 százaléka használja ezt fűtésre.

A Greenpeace arra is felhívja a figyelmet, hogy a magyar épületállomány uniós szinten is kivételesen elavult, ezért olyan stratégia kidolgozására szólítja fel a kormányt, amely hatékonyan változtat a helyzeten. A tanulmány eredményei szerint a Nemzeti Energia- és Klímatervet a jelenleg zajló felülvizsgálata során úgy kell módosítani, hogy a földgáz felhasználását szolgáló beruházásokra előirányzott összegeket átcsoportosítják – írta közleményében a Greenpeace.