Környezetvédelem

Harmadfokú árvízkészültséget rendeltek el Románia délnyugati részén, 60 embert kellett kitelepíteni

A legmagasabb, harmadfokú árvízkészültséget rendeltek el Románia délnyugati megyéire pénteken, Gorj megyében 60 embert kellett kitelepíteni az áradások miatt.

Románia délnyugati térségében napok óta heves esőzések vannak, melyek hatására valamennyi folyó és patak vízszintje megnőtt, több kiöntött. A Digi24 hírtelevízió helyszíni tájékoztatása szerint a Gorj megyei Grecesti településen hatvan embert kellett kitelepíteni, miután a hirtelen lezúdult ár tönkretette a házaikat. A Gorj megyei vészhelyzeti felügyelőség (ISU) közlése szerint a katonai tűzoltók több településen is segítenek az emberek és állatok mentésében és a szivattyúzásban. Két nőt egy autóból kellett kimenteni, miután elakadtak az elárasztott úton, egy személyt a zsilvásárhelyi hegyimentőknek kellett kötél segítségével kimenekíteni egy, az ár által elszigetelt területről.

Pénteken a román meteorológiai szolgálat (ANM) mellett a hidrológiai és vízgazdálkodási intézet (INHGA) is harmadfokú készültséget rendelt el szombat délutánig a dél-olténiai Gorj és Mehedinti, illetve a dél-erdélyi Krassó-Szörény és Hunyad megyére. A Bánság és a Partium folyóin másodfokú, Erdély többi részén elsőfokú árvízkészültség van érvényben. Mircea Fechet új román környezetvédelmi miniszter pénteken összehívta a vészhelyzetekért felelős bizottságot, és arra kérte a hatóságokat, hogy teljes kapacitásukkal álljanak a lakosság rendelkezésére.