Megújuló energiaforrások

Romániai tengeri szélfarmok és úszó napelemparkok építésében vállal szerepet az Egyesült Arab Emírségek állami energiavállalata

Romániai tengeri szélfarmok, illetve úszó napelemparkok építéséről állapodott meg hétfőn a romániai vízierőműveket működtető, piacvezető Hidroelectrica és az Egyesült Arab Emírségek állami tulajdonú megújulóenergia-vállalata, a Masdar - tudatta a román állami vállalat.

A közös vállalat létrehozásáról szóló megállapodást Abu-Dzabiban írták alá, Klaus Iohannis román államfő és az emírségek államelnöke, Mohamed bin Zájid Ál Nahajan sejk jelenlétében. A 187 vízierőművet működtető, 6,3 gigawatt (GW) beépített teljesítménnyel rendelkező, a romániai villamosenergia-hálózatba évi 15,7 terawattóra (TWh) energiát szolgáltató (és ezzel 28 százalékos piaci részesedést magáénak tudó) Hidroelectrica a Masdar megújuló energiaforrások hasznosításában szerzett tapasztalatát – és nem utolsósorban tőkeerejét – akarja a romániai beruházások számára megnyerni – magyarázta Bodgan Badea, a Hidroelectrica igazgatótanácsának elnöke.

A román vállalat közleménye szerint a Masdar 40 ország megújuló energia projektjei megvalósításában vett részt az utóbbi 16 évben, és mintegy 23 GW beépített teljesítményű energetikai létesítményt üzemelt eddig be. A megállapodásról beszámoló G4Media.ro hírportál szerint a Hidroelectrica és a Masdar a Dunán és az Olton építene napelemparkokat, előbbit Ostrovu térségében, a Vaskapu II. vízierőműnél, utóbbit pedig az Olt egyik használaton kívül helyezett duzzasztójának kávájában, a Brassó megyei Mundra (Mandra) község területén. Az Economedia gazdasági hírportál tavaly júniusban számolt be arról, hogy Hidroelectrica közbeszerzést írt ki a Dunán, illetve az Olton megvalósítandó napelemparkjai és hidrogéngyárai megvalósíthatósági tanulmányainak elkészítésére. A napelemparkok által termelt áramot használnák fel a zöld hidrogén elektrolízis útján történő előállítására. A Brassó megyei beruházásnál évi 15 ezer tonna, míg a Vaskapunál évi 7500 tonna nagy tisztaságú zöld hidrogén előállításával számolnak, ami a Hidroelectrica szerint évi 900 millió eurós hasznot hozhat a román államnak.