Környezetvédelem

Zöldpártok lakóingatlanok energetikai felújítását szolgáló programot mutattak be

A magyar családok otthonainak energetikai felújítását, szigetelését támogató programot mutatott be Jávor Benedek, a Párbeszéd - Zöldek európai parlamenti listavezetője és Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Jávor Benedek az online is közvetített eseményen kiemelte: a klíma- és energiaválság miatt különösen fontos a rendkívül rossz állapotú magyar lakások energetikai korszerűsítése, erre a magyar zöldpártoknak van részletes programjuk. A Párbeszéd – Zöldek már évekkel ezelőtt kidolgozta javaslatát, amely évi 300 milliárd forintból évi 150 ezer épület szigetelését tenné lehetővé, 2030-ig akár másfél millió lakást korszerűsítenének, ami megfelezné a családok rezsijét és másfél millió tonnával csökkentené a szén-dioxid-kibocsátást – mondta. A kormány azonban ezt a feladatot is “elszaboltálta”: a panelprogramot felfüggesztették, az uniós forrásokat pedig elvették a háztartásoktól és kormányzati, egyházi épületek felújítására költötték – jegyezte meg az ellenzéki politikus. 

Kifejtette: a zöldpártok javaslata a legkiszolgáltatottabb háztartásokon segítene. A legszegényebb családok önrész nélkül vehetnének részt a programban: az átlagjövedelem felénél is alacsonyabb keresetű családok 80 százalék vissza nem térítendő támogatásból és 20 százalék hitelből szigetelhetnék otthonukat. Részben a magyar költségvetésből, részben az EU kohéziós forrásaiból és helyreállítási alapjából lehetne finanszírozni az évi 300 milliárd forintos programot. Ehhez azonban arra is szükség van, hogy a magyar kormány végre teljesítse az Európai Bizottság által támasztott feltételeket. Ez csak a magyar kormányon múlik, de amíg nem tesz eleget az elvárásoknak, addig a magyar háztartások elesnek attól, hogy akár felével csökkenjen energiaszámlájuk.

A program a klímacélok teljesítését is segítené, hiszen a szén-dioxid-kibocsátás 2030-ig 1,5 millió tonnával csökkenhetne. Ennek érdekében nyújtott be költségvetési módosító csomagot a Párbeszéd-Zöldek – mondta a párt politikusa. Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese azt mondta: pártja ismét beterjeszti épületfelújítási és -szigetelési programját, amely évi százezer lakás energiahatékonyságát biztosítaná, ezzel “a lakossági energiafelhasználás felét meg tudnánk takarítani”. Magyarországon csupán a lakóingatlanok ötödének van korszerű szigetelése, ez az arány a térségben 30 százalék, Nyugat-Európában pedig még ennél is jóval magasabb. Gyorsan lehetne javítani a helyzeten, 600 milliárd forintba kerülne évi 100 ezer lakás szigetelése, ezzel az évek során a 10 milliárd köbméteres magyar földgázfelhasználás ötödét, 2 milliárdot lehetne megtakarítani, és akkor nem kellene “orosz gázból fűteni az utcákat” – mondta az ellenzéki politikus.

Hozzátette: a program nemcsak a klímacélok teljesítését segítené, hanem több tízezer munkahelyet is teremtene, így Magyarország nem válna “akkumulátorgyarmattá”. A zöld megoldások fentartható, biztonságos, válságálló munkahelyeket teremtenek – mutatott rá Kanász-Nagy Máté. Michael Bloss, a Zöldek európai parlamenti képviselője arról beszélt, hogy az utóbbi három évben európai szinten több intézkedés történt a klímapolitikában, például sikerült például haladást elérni a klímatörvény ügyében. Tavaly látható volt a fosszilis energiahordozók árának emelkedése, ami társadalmi problémát jelent – hangsúlyozta. Az épületek szigetelésével, energiahatékonysági intézkedésekkel, az áram- és hőfelhasználás mérséklésével közvetlenül csökkenteni lehetne a lakossági számlákat – tette hozzá. A politikus kiemelte a lakossági energiatermelés és energiatárolás fontosságát, ezen belül is a háztartási napelemek használatát és hálózatba kapcsolását.