Környezetvédelem

Teraszfedés – jó ötlet a forró nyárra

A kánikula az idei esztendőben bár későn toppant be, ám annál nagyobb elánnal. Ebben a perzselő forróságban evidens, hogy a legtöbben kikívánkoznak, de hogyan, amikor éget a nap? Nos, a terasz jó megoldás abban az esetben, ha a fedése biztosított. Ez legalább duplán jó ötlet, lévén az a tető, ami nyáron óv a napsugarakkal szemben egyúttal a csapadékot is képes az erkélyen túl tartani. De vajon melyik fedési alternatíva az, ami a valódi, nagybetűs befutó?

Mi a célja az árnyékkeresésnek?

Már-már bagatellnek hathat ez a kérdés, pedig megéri alaposan végigjárni a témát a válaszadás előtt. Ugyanis akad, aki pusztán a kertjében egyetlen embernyi árnyékra vágyik, és lehetőleg arra is mobilizálható formában. Erre a helyzetre a sima, hagyományosnak mondható, egyszerű napernyők tökéletes megoldásként szolgálnak. A felállításuk egyszerű, a rögzítésük is könnyedén kivitelezhető, amennyiben mégis a tartósság vágya győzedelmeskedik, ugyanakkor minimális beruházási költséggel jár együtt, s ténylegesen arra szorítkozik, már ami a paramétereit illeti, mint amire fentebb utaltunk: egy embernyi árnyékot biztosít.

terasztetők a gardenway.hu oldalon ennél jóval összetettebb profillal rendelkeznek, s a beépíttetésük hosszú távra szól, nem egy ideiglenes választás, ami aztán pillanatok alatt elpakolható, ha éppen úgy hozza a sors. Viszont pontosan ezért a tartósságért cserébe nem pusztán egyetlen embernyi árnyékot biztosítanak, hanem annál sokkal többet kínálnak.

Terasz előtető alumíniumból és polikarbonátból, fotó Gardenway.hu

Melyek a terasztetők előnyei?

Egyrészt evidencia, hogy a napsugarakat vagy teljesen kizárják, vagy szűrt napfényt engednek át csupán. Másrészt, ami még talán ennél is hangsúlyosabb, különösen manapság, az az UV-sugárzás mérséklése. A szakemberek nem győzik felhívni a figyelmet arra, hogy hazánkban jelenleg olyan döbbenetes erejű az UV-sugárzás, hogy a déli, kora délutáni órákban elegendő mindössze negyed órát a napon tartózkodni, és borítékolható a leégés. Napszúrást is ugyanilyen könnyű kapni, tehát a minél teljesebb védelem elengedhetetlen a siker érdekében. Harmadrészt, ha egyszer a napsugarak kívül rekednek, akkor még valami tetőn túlra száműzhető, ez pedig az eső. A csapadék szintén jellemző az országunkban, s igazság szerint általában nagyobb mennyiség váratlanul zúdul a tájegységekre. Ha viszont a tető közbenjárásával az esőcseppek nem okozhatnak beázást, akkor esőben is mehet az ének, vagy éppen a családi ebéd. A polikarbonátból készült, azaz gyakorlatilag elpusztíthatatlan komplett tető, mely a ház oldalának dől, kiépített ereszcsatorna-rendszerrel is rendelkezik, így a vízelvezetés problémája is kipipálható.

Polikarbonát teraszburkolat, fotó: Gardenway.hu

Fa, alumínium vagy más?

Sokan ragaszkodnak a fához, mint alapanyaghoz, s valóban kapható a terasztetők között fából remekelt alternatíva. Az tény, hogy ennek a kisugárzása, látványa eredeti, természetes, és utánozhatatlan, ugyanakkor még a legnagyobb odafigyelés mellett is külön ápolást igényel az idő elteltével. Ezzel szemben az alumínium, vagy történetesen a fent már említett polikarbonát helytállásban megingathatatlan, kivitelben szemeket gyönyörködtető az árnyalatbeli sokszínűségnek köszönhetően, és még egyéb törődést sem igényel.

 

 

 

Partner hír