Környezetvédelem

Az aggasztó vízhiányt az idegenforgalom is súlyosbítja a thaiföldi Ko Szamuj szigetén

A vízzel való takarékoskodásra szólították fel a lakosságot a thaiföldi Ko Szamuj szigetén, ahol a szárazság okozta vízhiányt az idegenforgalom megnövekedett vízigénye is súlyosbítja - írta hétfőn a The Guardian online kiadása.

Mint a sziget polgármester-helyettese, Szutham Szamthong elmondta, jelenleg a szárazföldről és magánkézben lévő víztározókból szerzik be a vizet a lakosság ellátására. Ha jól gazdálkodnak vele, ez elegendő lehet a következő két hónapra, amíg megérkezik az esős évszak – tette hozzá. Az illetékes hangsúlyozta: igyekeznek megoldani a helyzetet, el akarják kerülni, hogy katasztrófa sújtotta területnek kelljen nyilvánítani Ko Szamujt. A sziget hófehér homokos tengerpartjáról, festői templomairól és luxusszállásairól ismert. Ugyanakkor március és május között, a száraz évszakban gyakori a vízhiány. A szakértők attól tartanak, hogy idén az El Nino éghajlati jelenség miatt még nagyobb lesz a szárazság.

A szigeten a pandémia után már ismét mintegy 25 ezer szobát adnak ki az odaérkező turistáknak. Ugyanakkor a megnövekedett idegenforgalom még jobban megterheli az amúgy is szűkös vízellátást. A thai Thammaszat Egyetem kutatója szerint Szamuj vízigénye napi 30 ezer köbméter, ennek zömét, 24 ezer köbmétert a szárazföldről vezetik oda vízalatti csővezetéken, a többit a víztározókból pótolják. A tartományi vízellátásért felelős hatóság közlése szerint hétfőn további 30 ezer köbméter vizet szállítottak a szigetre, hogy növeljék a tározók készletét.