Környezetvédelem

Az idei volt a legforróbb június az Egyesült Királyságban a rendszeres mérések kezdete óta

Az idei volt a legforróbb június az Egyesült Királyságban a rendszeres mérések kezdete óta - írta a BBC hírportálja a brit meteorológiai szolgálat (Met Office) hétfői közleményére hivatkozva.

A 15,8 Celsius-fokos idei júniusi átlaghőmérséklet 0,9 fokkal haladta meg az 1940-ben és 1976-ban mért korábbi júniusi rekordot. A 97 terület közül, ahonnan hőmérsékleti adatokat gyűjtenek, 72 esetében dőltek meg a rekordok. Nemcsak az Egyesült Királyság egészében, hanem Angliában, Skóciában, Walesben és Észak-Írországban is az idei volt a legforróbb június a rendszeres mérések 1884-es kezdete óta. “Hivatalosan is az idei az Egyesült Királyság legforróbb júniusa mind az átlaghőmérsékletet, mind a legalacsonyabb és a legmagasabb átlaghőmérsékletet tekintve” – mondta Mark McCarthy, a szolgálat klímakutatási vezetője.

Hozzátette, hogy bár az országban tavaly mérték az egyszeri legmagasabb, 40,3 fokos hőmérsékletet, idén júniusban a meleg tartós volt nappal és éjszaka is. Az egész hónapban kevés volt a csapadék, az átlagos júniusi mennyiség mindössze 68 százalékát mérték az országban. Walesben különösen száraz volt a június, az átlagos esőmennyiségnek csupán a felét kapta a terület. A Met Office a hőmérsékleti adatok szuperszámítógépes elemzésével azonosította a klímaváltozás hatásait az időjárásra. “Azt találtuk, hogy az 1940-es évek óta legalább megkétszereződött az esélye annak, hogy egy június megdöntse az 1940-ben és 1976-ban mért hőmérsékleti rekordot. A természetes ingadozás mellett a Föld légkörének az emberi tevékenység miatti klímaváltozás okozta felmelegedése növelte meg a rekordmagas hőmérsékletek valószínűségét” – magyarázta Paul Davies, a Met Office vezető meteorológusa a BBC-nek.