Környezetvédelem

Milyen változások várhatók a napelem telepítéseknél?

2022 ősze után 2023 végén is kaotikus helyzet alakulhat ki a napelemes piacon.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Tavaly ősszel a kormány átmeneti csatlakozási stopot vezetett be az új napelemekre, ami hidegzuhanyként érte a piacot. Jelenleg alig telepítenek hazánkban otthoni napelemes rendszereket, hiszen betáplálás nélkül nem igazán éri meg a kiépítés. A G7 cikkében azt a kérdést járja körül, hogy a jövőt illető bizonytalanság, a tervek homályban hagyása milyen problémákat okozott a piacon.
Mint ismeretes, hazánkban jelenleg az úgynevezett szaldó elszámolás van érvényben a lakossági napelemek számára, ezen konstrukció lényege, hogy az otthon a felesleges áramot betáplálhatja a hálózatba, szükség esetén pedig fel is vehet onnan. A két mennyiséget aztán éves számon szembeállítják, adott esetben 0 forintos számla is kijöhet. Tavaly októberben, a stop bejelentésekor óriási roham indult a piacon, sokan be akartak még gyorsan férni a szaldó rendszerébe – az elszámoláshoz értelemszerűen a napelemnek csatlakoznia kell a hálózatra. Azóta kiderült, hogy egyes régiókban már nyár végén felfüggeszthetik a tilalmat, ennek dacára a hirtelen jött roham óriási leterheltséget okozott a cégeknek.

Régóta tudni lehet, 2024-től megszűnik a szaldó, helyette egy kedvezőtlenebb, részleteiben egyelőre nem ismert új elszámolás jön. Azok tehát, akik tavaly októberben megkapták még az engedélyt a telepítésre, de december végéig nem tudják kivitelezni a rendszerüket, betáplálhatnak majd ugyan, ám nem élhetnek a szaldó előnyeivel. A becslések alapján mintegy 100-200 ezren lehetnek ebben érintettek. Amennyiben a stopot nyárral valóban elkezdik feloldani, a leterheltség következtében az újonnan beruházók valószínűleg már nem férnek bele a szaldós határidőbe.

A piacra jelenleg bizonytalanság jellemző, nem tudni, hogy a szaldót pontosan milyen rendszer váltja majd, illetve hogy a jelenlegi szaldósok milyen feltételek mellett használhatják napelemüket a jövőben. Mivel a napelemek élettartama legalább 20-25 év, nagyon fontos lenne, hogy a beruházók és jelenlegi tulajdonosok hosszú távon tudjanak tervezni. A 2024-re várható változásokról egyelőre keveset tudni, ez az év végén ismét kaotikus helyzetet teremthet.