Megújuló energiaforrások

Most féláron telepíthet napelemes rendszert, kedvező elszámolással

A hazai napelemes piacon bejelentése óta okoz kisebb-nagyobb bonyodalmat az új, bruttó elszámolási rend tervezett bevezetése.

A közelmúltban kiderült, hogy a váltás csak később jön el az otthonfelújítási program részvevői számára, ez pedig rengeteg háztartás számára jelenthet komoly segítség. Egy új kormányrendelet alapján július 1-e után is szerződhetnek szaldós elszámolásra azok, akik az otthonfelújítási program segítségével építenek ki napelemes rendszert. A döntés újabb lökést adhat a hazai piacnak. A bruttó elszámolás július 1-i bevezetéséről régóta tudni, igaz, sok részlet nem derült ki az új elszámolási rendről. Az biztosnak tűnt, hogy a kitűzött határidő után már nem lesz lehetőség a korábbi, kedvezőbb szaldós elszámolás és az állami támogatás kombinálására. Éppen emiatt óriási roham indult a napelemes piacon, mindenki próbálta a régi elszámolási renddel beüzemeltetni otthoni napelemét.

Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár múlt héten jelentette be, hogy megmarad a lehetőség a szaldós elszámolásra az otthonfelújítási program keretében. A rendeletmódosítás alapján a családok továbbra is úgy igényelhetnek vissza az újonnan telepített napelemekre legfeljebb 50 százalékos támogatást, hogy a hálózatba betáplált és a vételezett villamos energia éves szinten kerül összesítésre, annak egyenlege mértékéig sem energiadíjat, sem rendszerhasználati díjat nem szükséges fizetni.

A szektor szereplői arra számítanak, hogy az új döntés újabb fellendülést fog hozni. Kujáni Péter, az Energiatakarék szakértője szerint az elmúlt időszakban a piacra a bizonytalanság, a kivárás volt jellemző, mivel a bruttó elszámolás pontos feltételei tisztázatlanok voltak. Sok család a tavaszi roham idején a napelemes vállalatok leterheltsége miatt csúszott le a beruházás lehetőségéről. Kujáni Péter úgy véli, ezen háztartások rövidesen megjelennek a piacon, ami kedvezően hathat a szektorra. Házi Ádám, a Wagner Solar Hungária Kft. kereskedelmi igazgatója kiemelte, a meglévő szaldó elszámolást egyelőre határozatlan ideig nem váltja fel a bruttó elszámolás, ezért aki eddig kivárásra játszott, annak érdemes minél előbb lépnie. „A rendszert vélhetően nem sikerült időben kidolgozni, fél év nem volt elegendő erre. Érdemes megjegyezni, hogy eredetileg 2024-től lépett volna életbe a bruttó elszámolás, amit egy uniós kötelezettség miatt hoztak aztán előre, és toltak ki most egy későbbi időpontra” – tette hozzá a szakember.